Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

”Lihasten käyttö on välttämätöntä ikäihmiselle”

 

Lenkkipolulla Liisa Koro ja Ritva Siren Tampereelta. Kuva: Päivi Kyyrö.

Iloa liikkeellä -teema sai Kristillisen Eläkeliiton jäsenet lisäämään liikuntaa roppakaupalla.

Kristillisen Eläkeliiton viime vuoden teema oli ”Iloa liikkeellä”. Liitto haastoi paikallisia yhdistyksiään kilpailemaan liikuntakerroista. Tulokseksi saatiin yli 65 000 liikuntakertaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Yhdellä liikuntakerralla tarkoitetaan puolen tunnin liikuntaa itse valitussa muodossa.

– Eniten liikuntakertoja kerännyt yhdistys sai 400 euron tuen yhdistyksen toimintaan. Voiton vei Tohmajärven yhdistys, kertoo Kristillisen Eläkeliiton toiminnanjohtaja Päivi Kyyrö.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Myös muita motivaattoreita käytettiin. Kristillinen Eläkeliitto painatti ”Iloa liikkeellä” -paitoja ja -huppareita, joita yhdistykset saivat hankkia edullisesti. Kristillisen Eläkeliiton yhdistykset järjestivät eri paikkakunnilla tilaisuuksia liikuntaan liittyen.

– Esimerkiksi Kouvolassa kerhotoimintaa toteutettiin liikuntapainotteisesti joka toinen viikko. Tampereen Ikinuoret järjestivät yhteisen liikuntapäivän yhdessä UKK-instituutin kanssa. Pohjanmaan piirin kevätjuhlassa Alavudella liikuttiin Heimo Kuulan sanoittaman ja säveltämän Liikutaan yhdessä -laulun tahdissa, joka oli tehty ihan tätä tarkoitusta varten. Lohjan yhdistyksessä jokaisessa tilaisuudessa oli liikuntavartti, Päivi Kyyrö luettelee.

Kristillisellä Eläkeliitolla on reilut 5 000 jäsentä ja yhdistyksiä on 70. Liikuntasuorituksia kirjasi viime vuonna 1 105 jäsentä.

Liikunta estää myös syrjäytymistä

Kuinka Kristillinen Eläkeliitto motivoi ikäihmistä aloittamaan liikuntaharrastusta, jos hän on pitkään ollut harrastamatta liikuntaa?

– Perustelemme liikunnan merkitystä terveydellisillä asioilla. Lihasten käyttö on välttämätöntä ikäihmiselle. Liikunnan avulla parannetaan muun muassa tasapainoa ja liikkuminen virkistää mieltä. Liikkuminen ei ole vain kuntosalilla käyntiä, vaan se on mitä suurimmassa määrin arjen valintoja, Päivi Kyyrö sanoo.

– Liikunnalla on myös sosiaalista merkitystä. Moni sohvalle istumaan jäänyt kadottaa yhteyden toisiin ihmisiin, jää yksin. Liikunta estää näin myös syrjäytymistä, hän jatkaa.

Kristillisellä Eläkeliitolla on tänä vuonna 40 v juhlavuosi, joka huipentuu lokakuussa pidettä- vään syysjuhlaan Valamon luostarissa. Sitä ennen vietetään vielä liiton kevätjuhlaa Rauhalahdessa Kuopiossa.

Kristillisen Eläkeliiton toimintaa tukee Raha-automaattiyhdistys. Liitolla on 72 yhdistystä eri puolille Suomea. Kristillisen Eläkeliiton tarkoituksena on edistää eläkeläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä toimia heidän edunvalvojanaan. Liitto toimii kristilliseltä arvopohjalta, mutta ei kuulu minkään hengellisen liikkeen tai poliittisen puolueen alaisuuteen.

 
artikkelibanneri Uusi Tie