Lausannen julistuksesta 50 vuotta – uusi ohjelmasarja löytää yhteyden juuria herrnhutilaisuudesta asti

 
Kuvassa istuvat pöydän ja mikrofonien ääressä sarjaa ovat toimittaneet Hanna Räsänen, Henri Hermunen, Mika Tuovinen ja Olli Lehmonen.

Ohjelmasarjassa Löytöretki evankelisen lähetyksen juurille kuljetaan aina 1700-luvun herrnhutilaisuuteen asti. Sarjaa ovat toimittaneet Hanna Räsänen, Henri Hermunen, Mika Tuovinen, Olli Lehmonen sekä Taneli Skyttä (ei kuvassa).

Kun Evankelisessa Allianssissa etsittiin tapaa, miten kunnioittaa Lausannen julistusta, syntyi radiolöytöretki, joka vie kuulijat 1700-luvulle. Kyse on kristittyjen yhteydestä, johon esimerkiksi kreivi Zinzendorf oli vahvasti vaikuttamassa.

Radio Dein parillisten viikkojen lauantai-iltapäivässä kuullaan keväällä uutta ohjelmasarjaa Löytöretki evankelisen lähetyksen juurille. Lähetysyhdistys Kylväjän tuottaja Hanna Räsänen on yksi ohjelmien tekijöistä. Hän oli Radio Deissä perjantaina 23.2.2024 Matias Villbergin haastateltavana ja kertoi, mistä ohjelmasarjassa on kyse.

– Suomen Evankelisen Allianssin kokouksessa havahduimme siihen, että Lausannen julistuksen 50-vuotisjuhlavuosi on nyt menossa. Huomasimme, että siellä on valtavan hieno perintö, jota täytyy tietysti tänä vuonna avata, ja artiklat, jotka kiteyttävät paljon lähetyksen asiaa. Kun sitten lähdettiin miettimään, miten tätä voisi jotenkin tuoreesti tutkia, niin ajattelimme, että tarinointi aiheen ääreltä olisi mielenkiintoista, Räsänen pohjustaa.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Suomen Evankelinen Allianssi on yhdistys, joka tarjoaa evankelisen kristillisyyden pohjalla toimivan yhteysfoorumin ja edustaa arviolta 200 000 suomalaisen evankelisen kristityn ääntä. Se noudattaa teologisessa linjassaan vuodelta 1974 olevaa Lausannen julistusta, jossa Sveitsiin kokoontuneet 2 300 osanottajaa erilaisista kristillisistä kirkoista ja yhteisöistä 150 maasta määrittelivät kristinuskon perusteesejä. Kokouksen tunnetuimpia vetäjiä olivat John Stott ja Billy Graham, ja siitä syntyi myös kansainvälinen Lausannen liike.

Kun Lausannen julistusta ja tarinoita Evankelisen Allianssin piirissä pohdittiin, ajatukset lähtivätkin kauemmas. Syntyi halu katsoa historiaan ja ottaa selvää, miten Lausanneen on tultu ja mitä kauan sitä ennen oli tapahtunut. Räsänen kertoo, että pian löytyi ihmisiä, jotka olivat kulkeneet saman lähteen äärelle eli 1700-luvulle tutkimaan Nikolaus Ludwig von Zinzendorfia ja herrnhutilaisuutta.

”Ei puhuta yksityiskohtaisesta historian katsauksesta, vaan enemmän maalataan suuria linjoja ja kerrotaan siitä, mikä meitä puhuttelee ja pohditaan, mitä se meille tänään tarkoittaa.”

– Päädyimme siihen, että lähdetäänkin kertomaan tällaista löytöretkeilevää matkakertomusta. Löytyi ihmisiä, jotka olivat tästä samasta teemasta kiinnostuneita. Lähdimme tutkimaan taustaa ja kuljettamaan sieltä löytyneitä aarteita tätä meidän aikaamme kohti, Hanna Räsänen sanoo.

– Tällaisesta ystävysten matkakertomuksesta ja havainnoista, mitä historiasta löydetään ja mitkä meitä puhuttelevat, ohjelmasarjassa on kysymys. Ei oikeastaan puhuta yksityiskohtaisesta historian katsauksesta, vaan enemmän maalataan suuria linjoja ja kerrotaan siitä, mikä meitä puhuttelee ja pohditaan, mitä se meille tänään tarkoittaa.

Räsäsen mukaan löytöretkellä on mukana sen ihmettelyä, miten isot historian käänteet ovat myös lähetyksen saralla tapahtuneet niin, että tavalliset ja hyvin epätodennäköiset ihmiset kohtaavat ja saavat palon sydämelleen lähteä toimimaan. Ja sen kautta sitten lähteekin jotakin merkittävää liikkeelle.

– Sieltä löytyy punainen lanka, joka näyttää toistuvan vuosisadasta toiseen. Tämmöisen vaikuttavan lähetystyön reseptiä me sieltä etsimme ja huomaamme, että kas vain: ne samat ainekset elävät meidänkin ajassamme.

Kuvassa Piispa A. Jack Dain ja Billy Graham allekirjoittavat Lausannen julistuksen kongressissa heinäkuussa 1974.
Piispa A. Jack Dain ja Billy Graham allekirjoittivat ensimmäisinä Lausannen julistuksen kongressissa heinäkuussa 1974. Billy Graham Centerin arkiston luvalla.

Ohjelmasarja haluaa vaalia yhteyttä

Hanna Räsänen sanoo, että lauantaina kannattaa radio avata ja tulla mukaan löytöretkelle.

– On mahtavan tärkeätä, että me saamme yhdessä ihmetellä näitä ja kuulla toisiltamme, mitä periaatteet, joita sieltä oivalletaan, tarkoittavat meille tänään. Ja huomataan, että yhteys on valtavan inspiroivaa, ja sen takia juurikin tuota yhteyttä tuon ohjelmasarjan kautta halutaan vaalia.

Räsänen paljastaa, että lauantain 24.2. ohjelmassa ollaan Herrnhutin ja koko sen ajan liikehdinnän alkujuurilla, joihin liittyy väkeviä käänteitä ja puhuttelevia tapahtumia. Löytyi riitaisa ja toistensa kimpussa oleva yhteisö, jossa oli eri suunnista tulleita kristittyjä ja joka ei lopulta osannut elää yhdessä.

– Zinzendorfin ja Jumalan sanan avulla yhteisö sai löytää sovinnon, ja he tulivat katumukseen. Sitä kautta lähti yhteys rakentumaan. Se on valtavan puhutteleva kertomus siitä, mitä voikaan tapahtua, kun me turvaudumme yhdessä Jumalan sanaan, asettaudumme sen ohjaukseen, otamme vastaan anteeksiantamuksen ja elämme anteeksiantamuksessa myös toistemme kanssa, Räsänen sanoo.

Löytöretki evankelisen lähetyksen juurille -ohjelmasarja toteutetaan Lausannen liikkeen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Suomen Evankelinen Allianssi toteuttaa 10-osaisen sarjan yhteistyössä Radio Dein, Kristityt Yhdessä ry:n, Kylväjän ja Suomen Lähetysneuvoston kanssa. Mukana keskustelemassa ovat Henri Hermunen, Olli Lehmonen, Hanna Räsänen, Taneli Skyttä ja Mika Tuovinen.

Tammikuun lopulla alkanutta sarjaa voit kuunnella Radio Deistä parillisen viikon lauantaina klo 14.03. Koko sarja tulee myöhemmin myös Dei Plus -palveluun.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)