Lauri Vartiaisen linjapuhe: ”Herätysliikkeet ovat löytäneet toisensa uudella tavalla”

 

Lauri Vartiainen piti linjapuheensa Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa 26.8. Kuva: Taneli Törölä.

Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtajan Lauri Vartiaisen mukaan kirkkomme herätysliikkeiden ”nurkkakuntaisuus” on sulamassa pois, ja järjestöjen välinen yhteishenki kasvaa nopeasti.

Toiminnanjohtaja Vartiainen piti perinteisen linjapuheen Hengellisten syventymispäivien pääjuhlassa Kauniaisissa 26.8.

– Arvot, usko, elämäntapa, viestintä ovat Suomessa myllerryksessä. Ja tämä muutos tuntuu olevan kiihtyvä, Vartiainen sanoi.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Hän jatkoi, että ”virta vie pois perinteisestä kristillisestä uskosta, seurakuntien sekä herätysliikkeiden aktiivit vähentyvät, ja väki kirkon penkeissä harmaantuu”.

– Suomessa kuolee ikääntyneitä kirkon jäseniä, ja tilalle tulee usein toisuskoisia maahanmuuttajia ja kirkosta eronneiden nuorten aikuisten jälkikasvua.

– Nämä lapset elävät maailmassa, jossa Kristus on siivottu pois päiväkodeista ja kouluista. Ja kirkkoon kuulumattomat lapset jäävät yleensä myös vaille pyhäkouluja, rippikouluja ja kristillistä nuorisotyötä. Vakava juttu, Vartiainen luonnehti.

Myös Raamattuopiston väki ikääntyy.

– Lähes kolmannes Suomen Raamattuopiston Säätiön työntekijäkunnasta on eläköitymässä lähivuosina. Siksi kysymys uudistumisesta on meille elintärkeä.

Vartiaisen mukaan on saavutettava nuoret ikäpolvet ja ne, jotka ”eivät tunne Kristuksen armoa”.

– Työkenttämme siis kasvaa. Mutta järjestömme hartiat ovat liian kapeat kaikkien näiden haasteiden edessä. Tahdomme tehdä oman osamme. Ja teemmekin.

– Siitä huolimatta olen iloinnut vahvistuvasta yhteistyöstä niiden herätysliikkeiden ja järjestöjen kanssa, jotka jakavat saman toivon ja samat huolet ajassamme. Erityisesti yhteistyö Kansanlähetyksen ja Evankeliumiyhdistyksen kanssa on tuottanut minulle iloa, Vartiainen totesi.

”Isoisien nahinat” unohdettu

Vartiainen jatkoi, että aikanaan tietynlainen ”nurkkakuntaisuus” oli kirkkomme herätysliikkeille leimallista, mutta nyt se on ”sulamassa pois”.

– Yhteishenki kasvaa nopeasti. Erityisen selvää tämä on liikkeiden nuoremman polven keskuudessa, jotka eivät ymmärrä isoisien vanhoja nahinoita. Eikä tarvitsekaan. Asiat, jotka meitä tässä hengellisesti vaikeassa ajassa yhdistävät, ovat paljon isompia kuin erottavat tekijät.

Vartiaisen mukaan herätysliikkeet koetaan valtavirrasta poikkeavina ryhminä.

– Mediassa herätyskristillisyyden negatiivisia puolia korostetaan osana aikamme kulttuuritaistelua.

– Ihmiskunnan vuosituhantinen biologiasta nouseva ymmärrys kahdesta sukupuolesta ja perheestä yhteiskunnan perusyksikkönä halutaan haastaa samalla tavalla kuin oikeus yksityisomaisuuteen haastettiin 1960-luvun radikaalin marksilaisuuden vuosina, Vartiainen analysoi.

Tässä paineessa herätysliikkeet ovat löytäneet toisensa uudella tavalla.

– Ilot, tuskat ja unelmat ovat yhteisiä. Tunnen tuskaa, kun jotakin liikettä tai järjestöä nostetaan kepin nokkaan. Tunnen iloa, kun jokin liike tai järjestö saa hyvän sanoman ihmisten korviin. Suomessa on kolkkia, joissa yhdelläkään järjestöllä ei ole voimavaroja yksinään palvella paikallisia uskovia tai viedä ilosanomaa eteenpäin. Sellaisessa tilanteessa on hyvä yhdistää voimat.

Mikä sitten on Raamattuopiston linja näiden haasteiden keskellä? Vartiaisen mukaan se, että Raamattuopisto pysyy Jeesuksessa ja hänen sanassaan.

– Jeesus on tie, totuus ja elämä. Siihen Raamattuopisto on sitoutunut.

– Aiomme keskittyä entistä enemmän Jumalan sanan sisällön opettamiseen, sen julkiseen käyttämiseen ja puolustamiseen.

– Paljon enemmän, Vartiainen korosti.

Toiseksi Raamattuopisto aikoo vahvistaa yhteisöjä ja yhteisöllisyyttä.

– Samoin digitaalista opetusta ja julistusta. Nämä päivät ovat yksi osoitus siitä.

Hengelliset syventymispäivät jatkuvat tänään ja huomenna Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa. Tarkemmat tiedot täällä