Laulaja Katy Perryn evankelistaäiti saa moittivia kyselyitä: ”Miten sinulla voi olla tuollainen tytär?”

 

Katy Perry esiintymässä Super Bowlissa 2015. Kuva: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic/Huntley Paton

Maailmankuulun poptähti Katy Perryn äiti Mary Hudson on evankelista, joka kokee saavansa kritiikkiä muilta uskovilta tyttärensä epäkristillisinä pidettyjen elämänvalintojen takia.

Hudson ei halua tuomita tytärtään, vaan rukoilee tämän paluuta uskon yhteyteen.

 ”Saan paljon negatiivisia vihjauksia”, Mary Hudson kertoo Charisma Newsin haastattelussa kristittyjen suhtautumisesta hänen tyttäreensä. Ihmiset kyselevät: ”Miten sinulla voi olla sellainen tytär?”

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Mary johtaa yhdessä Katyn isän Keithin kanssa Hudson ministries -nimistä amerikkalaista evankelikaalista kristillistä järjestöä. Mary tunnetaan saarnaajana, kirjailijana ja henkisenä tukijana monille kristityille naisille.

Marylla itselläänkin on ollut ajoittain vaikeaa hyväksyä tyttärensä elämänvalinnat. ”Paholainen yrittää totisesti varastaa iloni”, hän kertoo. ”Joskus minun on taisteltava masennusta vastaan.”

Gospellaulajan ura mielessä

Katy Perry – oikealta nimeltään Katheryn Hudson – teki nuorena tyttönä ylistyslauluja ja lauloi kirkossa soolona. Mary kuvailee ”hengen voitelun olleen uskomaton” Katyn laulaessa kristitylle yleisölle. ”Ihmiset vain itkivät.”

Katyn haave olikin ryhtyä gospel-laulajaksi. Hän teki 16-vuotiaana gospel-levyn, mutta sen myynnit jäivät vähäisiksi. Seuraavana vuonna Katy muutti Hollywoodiin, jossa useamman peruuntuneen levytyssopimuksen jälkeen hän sai lopulta aloitettua onnistuneen yhteistyön sekulaarin levy-yhtiön Capitol Recordsin kanssa. Katy oli tuolloin 23-vuotias.

Ensimmäinen hittikappale järkyttää äitiä

Hudsonit kasvattivat lapsensa kristillisesti. Katy kävi kristillistä koulua vanhemman siskonsa ja nuoremman veljensä tavoin.

Lapset kasvatettiin konservatiivisesti. Katy on kuvaillut, ettei hän saanut kotona lukea sekulaaria kirjallisuutta ja jouluna lahjat saatiin Joulupukin sijaan Jeesukselta. Hänen kotinsa toimi ”kirkkona” useamman kerran viikossa.

Asuessaan vielä kotona, Katy ei saanut olla tekemisissä homoseksuaaleiksi tiedettyjen ihmisten kanssa. Viihdeteollisuuden kuviot tutustuttivat Katyn kuitenkin seksuaalivähemmistöjen edustajiin.

Katyn ensimmäinen suurmenestykseksi noussut kappale I Kissed a Girl sisältää viittauksia lesbosuhteeseen. Kappaleessa Katy sanailee, kuinka hän on tykännyt toisen tytön suutelemisesta toivoen, ettei hänen poikaystävänsä olisi asiasta pahoillaan.

Mary oli järkyttynyt kuullessaan tyttärensä ensimmäisen hittisinglen, sillä hän ajatteli tytön elämän olevan menossa väärään suuntaan. ”Minusta tuntui, kuin minut olisi litistetty seinää vasten”, hän kertoo.

Ura lähti nousukiitoon, ja Katystä tuli yksi kaikkien aikojen myydyimmistä artisteista. Nyt 32-vuoden ikäisenä, hänen ”arvonsa” on 125 miljoonaa ja hänellä on eniten Twitter-seuraajia koko maailmassa. Hän on muun muassa pitänyt yksityisen konsertin presidentti Obamalle Valkoisessa talossa ja esiintynyt Super Bowlin puoliajalla vuonna 2015 – merkityksellinen meriitti amerikkalaisessa kulttuurissa.

Viime maaliskuussa Katy palkittiin Human Rights Campaign -organisaation gaalassa merkittävimmällä palkinnolla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolestapuhujana toimimisesta. Palkintopuheessaan Katy selittää konservatiivis-kristillistä taustaansa: ”Lapsuudessani homoseksuaalisuus oli synonyymi sanoille kauhistus ja helvetti.”

Viitaten tytön suutelemiseen I Kissed a Girlkappaleessaan, hän paljastaa, että ”teki enemmän kuin sen”. Katy kertoo, ettei tiennyt, miten sovittaa tekonsa konservatiivisen gospel-laulaja -menneisyytensä kanssa. ”Sen tiesin, että olin utelias ja jopa silloin tiesin, ettei seksuaalisuus ole yhtä mustavalkoista, kuin tämä mekko”, Perry kertoo.

Katy kieltänyt olevansa kristitty

Katyn uskonelämän muutosta kuvaa hänen Marie Clairelle antamansa haastattelu: ”En usko taivaaseen enkä helvettiin tai vanhaan mieheen istumassa valtaistuimella. Uskon itseäni suurempaan voimaan, sillä se pitää minut tilivelvollisena”, Katy kertoo.

Hän kieltää olevansa kristitty, mutta suhde jonkinlaiseen hengellisyyteen on vahva.

”En ole buddhalainen, en hindulainen, enkä kristitty, mutta minusta tuntuu silti, että minulla on syvä yhteys Jumalaan. Rukoilen koko ajan – itsekontrollia, nöyryyttä. Siihen liittyy paljon kiitollisuutta. Se, että sanoo ’kiitos’, on joskus parempi kuin asioiden pyytäminen”, Katy sanoo. Hän kertoo harjoittavansa transsendentaalista mietiskelyä ja olevansa kiinnostunut henkisen opettajan Eckhart Tollen ajatuksista.

Vuoden 2013 albuminsa Prism viimeisenä kappaleena oleva By the Grace of God on laulu, jossa Katy vuodattaa hänet lähes itsemurhan partaalle johtanutta dramaattista avioeroaan. Kappaleen kertosäkeessä Katy laulaa: ”Jumalan armon avulla nostin itseni takaisin ylös”.

Parempi keskittyä muihin kuin omaan tuskaan

Muutama vuosi sitten Mary Hudson sai lohdutusta psalmista 113, jossa sanotaan: ”Hän turvaa hedelmättömälle naiselle kodin, antaa hänelle lapsia ja äitiyden ilon. Halleluja!” Samainen jae inspiroi Marya vuonna 2015 kirjoittamaan kirjan Joyful Parent, Happy Home (Iloinen vanhempi, onnellinen koti). Hudson uskoo, että jos haluaa lastensa elävän Jumalalle, ”on oltava tyytyväinen ja pysyttävä ’Jumala-alueella’”. Hän vertaa tilannetta ilmaan nousevaan lentokoneeseen: ”ukkonen ja salamointi saattaa raivota, mutta kun pääsee yli 9000 metrin korkeudelle, aurinko paistaa aina.”

Hudson uskoo, että ”tuhlaajapoikien- ja tyttärien” vanhempien tulisi keskittyä muihin ihmisiin mieluummin kuin velloa omassa kivussaan. Viimeisen 11 vuoden ajan hän on avannut elämäänsä naisille, jotka osallistuvat hänen järjestämiinsä Arise – konferensseihin. Niissä hän kohtaa erilaisten elämänkamppailujen keskellä eläviä naisia.

”Itseni vuodattaminen Arise – konferensseihin on ollut turvaköysi. Eivät ainoastaan tuhannet naiset ole saaneet apua, vaan jokaisella tapaamisella oma uskoni kampeaa asteen eteenpäin”, Mary kertoo.

Rakkautta – ei tuomitsemista

Mary uskoo ehdottoman rakkauden ja kannustuksen olevan tärkeintä. Oman lapsen tuomitseminen, vihaaminen tai vieraannuttaminen eivät ole oikeita keinoja. ”Vain Jumalan rakkaus tuo heidät takaisin”, hän sanoo ja antaa neuvon muille samassa tilanteessa oleville vanhemmille: ”Älä katkaise heihin yhteyttä. On noustava omien tunteidensa yläpuolelle. On pidettävä yhteyttä.”

Hudsonit ovatkin tyttäreensä tiiviisti yhteydessä, ja Katy saattaa soittaa äidilleen vaikka keskellä yötä tiukkojen konserttiaikataulujensa takia. Terroristien hyökättyä Ariana Granden Manchesterissa pitämään konserttiin, Katy pyysi äitiään rukoilemaan asian puolesta.

”Ihmiset eivät ymmärrä, että minulla on mahtava suhde vanhempiini – siis kuinka sellaista voi olla”, Katy kuvaili suhdettaan vanhempiinsa Marie Clairelle vuonna 2013. ”Siihen ei liity tuomitsemista. He eivät välttämättä kannata kaikkea, mitä teen, mutten minäkään välttämättä hyväksy kaikkea, mitä he tekevät. Heillä on rauha asian kanssa – he rukoilevat puolestani, sitä he tekevät. He ovat viehättyneet ajatuksesta, että he ovat saaneet aikaan jonkun sellaisen, joka saa näin paljon huomiota osakseen.”