Latvian piispa Hans Jönsson: Latvian kirkko suunnittelee lähetystyön aloittamista

 

Piispa Hans Jönsson toi Kyrkhelgin väelle terveisiä Latviasta. Kuva: Tarja Jakobsén.

Ruotsinkielisen herätysliikeväen yhteistapaaminen Kyrkhelg kokosi viikonvaihteessa 15.-17.9. Kokkolaan lähes 2000 eri-ikäistä osanottajaa eri puolilta Suomea.

Tapahtuman teemana oli tänä vuonna Jumalan voima pelastukseksi. Raamattuopetuksissa nostettiin esille reformaation keskeisiä ajatuksia, kuten armon merkitys. Armon voi ymmärtää vasta, kun ymmärtää synnin vakavuuden. Raamattua opettivat Norjan luterilaisen lähetysliiton viestintäjohtaja Espen Ottosen, Luodon seurakunnan kirkkoherra Max-Olav Lassila ja Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela.

Lapset lähetettiin siunaten omaan ohjelmaansa lauantain iltajuhlassa. Kuva: A-I Björkström

Eutanasia puhutti

Lauantaina ohjelmassa oli seminaareja ajankohtaisista aiheista. Eutanasiaa käsittelevässä seminaarissa puhui kansanedustaja, lääkäri Päivi Räsänen. Ajankohtainen aihe kirvoitti myös runsaasti keskustelua.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

– Kun ihminen sairastaa ja kuolema lähestyy, hänen elämänhalunsa on usein paljon suurempi kuin silloin kun hän on vielä terve, Päivi Räsänen totesi.

– Eutanasiakeskusteluun liittyy kaksi yhteiskunnallista ilmiötä. Toisaalta pelko ja epäilys, pystyykö terveydenhoitojärjestelmämme tarjoamaan kuoleville potilaille inhimillisen, yksilöllisen ja arvokkaan hoidon. Toisaalta ihmiskäsityksen muuttuminen. Eutanasian laillistamisen asemesta tulee panostaa saattohoitoon.

– Hyvä saattohoito huomioi ihmisen kokonaisuutena, niin hänen fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset kuin hengelliset tarpeensa.

Latvian kirkko tavoittelee taloudellista riippumattomuutta

Ruotsalaissyntyinen Latvian kirkon piispa Hans Jönsson kertoi Latvian kirkon haasteista. Neuvostoajan sorron ja vainon jälkeen kirkko toimi pitkää ulkomaisen avun varassa. Nyt se pyrkii omille jaloilleen ja tavoittelee taloudellista riippumattomuutta, mutta säilyttää kernaasti ulkomaisten kristittyjen hengellisen tuen. Itseluottamuksen kasvaessa kirkko kyselee, mitä annettavaa sillä olisi muille kirkoille. Kirkko suunnittelee myös lähetystyön aloittamista.

Kymmenettä kertaa järjestetty Kyrkhelg kokosi erityisen paljon lapsiperheitä.  Kun aikuiset kokoontuivat kuuntelemaan raamattuopetuksia tai seminaariesityksiä, eri-ikäisille lapsille ja nuorille oli omaa ohjelmaa.

Kyrkhelg-tapahtumaa isännöi Kokkolan ruotsalainen seurakunta suuren vapaaehtoisjoukon voimin. Järjestäjäkunnassa ovat mukana lestadiolaiset, evankeliset ja Kyrkans Ungdom sekä lukuisat järjestöt kuten Luthersk Inremission, Oasrörelsen, Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO), Suomen teologinen instituutti ja Marttyyrikirkon ystävät.

 

Aiheet