Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Lapualla vietetään ”tavisten” ideoimaa messua

 

Lähtisitkö kirkkoon, jos jumalanpalvelus olisi kaavoista vapaa, iloinen ja yllätyksellinen? Tätä luvataan Lapualla, jossa joukko seurakuntalaisia on ideoinut 10.4. vietettävän Taivaat avautuu –messun.

Se tarjoaa vapaan tilan laululle, ylistykselle, rukoukselle ja liikkumiselle. Ehtoollisen vietto on ainut osa, joka toimitetaan papin johdolla liturgisen perinteen mukaan.

– Tämä messu on lähtenyt liikkeelle selkeästä, yksittäisestä näystä, ja kaikki mukaan kutsutut ovat lähteneet sitä toteuttamaan, kertoo nimettömänä pysyttelevä messun kokoonkutsuja.

Puhujaksi on lupautunut Riku Rinne, mutta:

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Olennaista kuitenkin on, ettei puhuja eikä yksikään toteuttajista ole messun keskipisteessä, vaan jokainen saa tulla kohtaamaan omimmalla tavallaan todellista päähenkilöä, Jeesusta Kristusta. Tämä on niin selkeä periaate, ettemme edes esittele ylistysbändin jäseniä tai esirukoilijoita kirkossa nimeltä, kertoo kokoonkutsuja.

Tieto messusta on levinnyt jo laajalle Taivaat avautuu –Facebook-ryhmän ja puskaradion kautta.

Osa messuelämän trendiä

Taivaat avautuu –messu on osa luterilaisen kirkon sisällä puhaltavaa jumalanpalveluselämän virtausta, jossa vapaaehtoiset vastuunkantajat lähtevät itse elävöittämään messua hyväntuuliseksi Jumalan kansan juhlaksi. Eri puolilla Suomea on viime vuosina syntynyt uudenlaista, yhteisöllistä jumalanpalveluselämää.

– Nuoret ja työikäiset haluavat elää todeksi kristillistä uskoaan ja ottaa vastuuta messun järjestämisestä. Tätä suuntausta tuetaan ja kannustetaan kirkossa monin tavoin.
Lapuan hiippakunnassa viisi seurakuntaa on nimetty pilottiseurakunniksi, sanoo Keski-Suomen hiippakuntasihteeri Kai Jantunen.

Suuremmissa kaupungeissa suuntaus on tuottanut monimuotoisia messuja ja niiden rinnalle pienryhmätoimintaa, eräänlaisia kohtauspaikkoja tai ”olohuoneita”.

 
Artikkelibanneri perussanoma