Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Lapsi näkee arvonsa isän peilistä

 

Kuva: Sari Savela

Psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi Saara Kinnunen kirjoitti kirjan isän kaipuusta.

Saara Kinnunen, olet kirjoittanut kirjan Isän kaipuu. Miksi juuri tuosta aiheesta?

Sielunhoito ja terapiatyössä olen jatkuvasti huomannut, että yksi ihmisten kivun aihe on isän kaipuu. Isä on ollut poissa tai läsnä oleva isä ei ole ilmaissut välittämistä eikä hyväksymistä. Jo Raamatussa näemme, miten tärkeä isän siunaus oli lapsille. Halusin tutkia isän kaipuun jalanjälkiä ja selviytymiskeinoja isän kaipuun kanssa elämisessä.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Mikä merkitys isällä on lapsen kasvulle ja kehitykselle?  

Jumalan luomisjärjestyksessä lapsen maailmaan saattamisessa tarvitaan isä ja äiti. Kummallakin on eri tehtävä lapsen kehityksessä. Lapsi katselee omaa arvoaan isän peilistä; isän rakkaus ja hyväksyntä on pohja lapsen omanarvon tunnolle.

Isä johdattelee lasta tutustumaan ympäröivään maailmaan.  Isä auttaa lasta selviytymään sopivan haastavissa tilanteissa neuvomalla, rohkaisemalla ja kiittelemällä. Jokainen elävä olento janoaa nähdä ja kokea uusia asioita ja jännitystä. Usein juuri isät ovat mielellään johdattelemassa lapsia uusiin, jännittäviin kokemuksiin.

Onko jokin ikä- tai kehitysvaihe, jolloin isäsuhteella on erityisen tärkeä merkitys? 

Isän tehtävä muuttuu lapsen eri ikävaiheissa. Poika tarvitsee pikkulapsi-iässä isää samaistumisen kohteeksi, tyttö taas naiseutensa peiliksi. Kouluikäinen poika tarvitsee isän, jota voi ihailla, tytön itseluottamus tyttönä vahvistuu isän huomiosta. Hyvä suhde isään lapsuuden loppuvaiheessa tasoittaa kummankin murrosikää.

Entä kun isää ei ole ollut tai isäsuhde on huono. Onko mahdollista löytää jälkikäteen rauha isäsuhteessa? 

Isän kaipuuta joudumme työstämään, jotta voisimme päästä sovintoon suhteessa isään. Ensin on tunnistettava, mitä isän kaipuu on aiheuttanut elämässä. Totuuden kohtaaminen tekee kipeää, mutta vasta totuus tekee vapaaksi. Haitallisista selviytymiskeinoista on päästävä eroon ja löydettävä tilalle tasapainottavia asioita.

Kuinka isäsuhde heijastuu Jumala-suhteeseen? 

Poissaoleva isä, torjuva isä, ankara isä, vaativa isä, ilkeä isä, epäluotettava isä… kaikki nämä luovat varjon käsitykseen Jumalasta. Tiedämme kuitenkin, että Jumala on erilainen kuin maalliset isämme. Lopulta vain Jumala voi täyttää isä kaipuumme täydellisesti.

Mitä ajattelet Jumalasta isänä? Millainen isä hän on? 

Isän kaipuuta potevalle maailmalle Jeesus toi tervetulleen uutisen: Hän tuli maailmaan, että jokainen ihminen voisi päästä takaisin Isän yhteyteen ja oppisi tuntemaan Isän. Isän kaipuu -kirjaa kirjoittaessa minulle avautui uudella tavalla Johanneksen evankeliumin äärellä, että Jeesuksen ydintehtävä eli Tien raivaaminen Isän luo. Samalla hän kertoi, millainen Isä Jumala on.

Saara Kinnunen puhuu aiheesta Isän kaipuu Hengellisillä syventymispäivillä 27.8. klo 11.30 alkavassa seminaarissa.