Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Lahjojen antaminen on osallisuutta lähetystyöhön

 

Tarja Heiskanen oli mukana viemässä Operaatio Joulun Lapsen lahjapaketteja Romaniaan joulukuussa 2022.

Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtajan assistentti Tarja Heiskanen pääsi viime vuonna ensimmäistä kertaa mukaan Operaatio Joulun Lapsen jakelumatkalle Romaniaan viemään itsepakkaamansa paketit kahdelle romanilapselle.

Olen aina rakastanut lahjojen antamista. Oli kyseessä puoliso, sukulainen tai ystävä, lahjojen kautta voin viestittää rakkautta ja välittämistä kenelle tahansa.

Tämän vuoksi myös Operaatio Joulun Lapsen keräys on lähellä sydäntäni. Saan vuosittain tilaisuuden antaa lahjoja sellaisille lapsille, joita en ole koskaan tavannut, mutta jotka kipeästi tarvitsevat rakkauden osoituksia, lämmintä vaatetta ja sanomaa lasten parhaasta ystävästä Jeesuksesta.

Perheniemi neliöb. vko 48. MJa

Konkreettista apua

Lähden vuosittain loka-marraskuussa kiertelemään kauppoja ja valitsemaan lapsille söpöjä vaatteita, hauskoja leluja ja muita pakettiin meneviä tarpeellisia tarvikkeita samalla kuvitellen, minkälaisille lapsille paketit mahtavat päätyä.

Vaatekertaan kuuluvat pipo, hanskat, sukat ja paita. Hygieniatarvikkeisiin hammasharja, hiusharja sekä palasaippua. Sen lisäksi ostan värikyniä, lyijykyniä, pyyhekumin, teroittimen sekä penaalin, johon nämä tarvikkeet voi laittaa. Vihot, värityskirjat sekä tarrat ovat myös ostoslistallani vuosittain. Pakettiin menee yleensä mukaan myös joku pehmolelu ja muita pienempiä leluja lahjan vastaanottajan iän mukaan.

Moni paketteihini päätyvistä tavaroista on sellainen, josta Ukrainan, Romanian ja Moldovan lapsilla on pulaa tai joita heiltä puuttuu kokonaan. Sen vuoksi lahjojen osto ja keräyksessä mukana olo on tuntunut minusta erityisen konkreettiselta tavalta auttaa. Voin itse vaikuttaa siihen, millaista tukea nämä köyhyydessä elävät perheet saavat. Jokainen paketti, jonka teen, menee jollekin pienelle lapselle, joka on ehkä toivonut juuri niitä tavaroita, joita olen sinne pakettiin ostanut. Nämä paketit tuovat valtavaa iloa vastaanottajilleen.

Vihdoin mukaan jakelumatkalle

Kun kuulin, että pääsen mukaan vuoden 2022 jakelumatkalle Romaniaan, innostuin siitä suuresti. Olin salaa haaveillut jo pitkään, että jonain päivänä pääsisin mukaan näkemään, minne itsepakkaamani kenkälaatikkolahjat päätyisivät ja minkälaiset lapset ja perheet ne vastaanottaisivat. Lähdin tiedon saatuani innolla ostamaan 2-4 -vuotiaille tytölle ja pojalle lahjoja tietäen, että saisin itse valita kenelle juuri minun pakettini päätyisivät. Lahjat ostettuani pakkasin kenkälaatikkolahjat ja laitoin ne odottamaan jakelumatkaa Romaniaan.

Joulukuussa 2022 vihdoin koitti lähdönaika ja sain seurakseni matkalle upean jakelumatkatiimin! Kuljetin lahjat mukanani matkalaukussani aina Romaniaan saakka ja seuraavana tehtävänäni oli päättää, kenelle antaisin ne. Emme tienneet minkälaisia perheitä ja lapsia kohtaisimme matkan aikana, mutta tiesimme, että vierailisimme useissa kodeissa eri puolilla Vasluin aluetta.

Pieni poika ja violetti dinosaurus

Ensimmäisen kenkälaatikkolahjani annoin pienelle, aralle pojalle ensimmäisessä kodissa, jossa vierailimme.

Lapset asuivat mutaisen pihan keskellä yhdessä huoneessa vanhempiensa kanssa. He olivat jännittyneitä ja arkoina ihmettelivät, kun me punaisiin liiveihin pukeutuneet ulkomaalaiset saavuimme kameroinemme ja lahjoinemme paikalle.

Istuin pienen pojan viereen sängylle, ja yhdessä avasimme kenkälaatikkolahjan. Laatikosta löytyi monen moista vaatetta ja tavaraa. Otin pipon ja laitoin sen pojan päähän. Mieluisin lahja taisi olla violetti dinosaurus, jonka poika poimi käteensä laatikosta. Hän piti dinosaurusta tiukasti kädessään koko vierailumme ajan.

Yhteistä kieltä meillä ei ollut, mutta kenkälaatikosta löytyneet lahjat ja lämmin hymy puolin ja toisin varmasti viestittivät kaiken tarpeellisen siinä tilanteessa.

Evankeliumia ja kenkälaatikkolahjoja

Viimeisen jakelupäivän päätteeksi matkustimme paikallisen seurakunnan työntekijöiden kanssa pitkin jyrkkiä teitä kukkulan laelle, jossa sijaitsi pieni maatila. Kun saavuimme pihaan, siellä oli iso perhe ottamassa meitä vastaan talon ulkopuolella.

Perheessä oli muiden lasten lisäksi yksi 3-vuotias tyttö, joka oli äitinsä sylissä. Tälle tytölle sain luovuttaa toisen lahjani. Hänen nimensä oli Anastasia. Kaikki paketista löytyvät vaatteet, lelut ja hygieniatarvikkeet toivat hymyn niin äidin kuin Anastasiankin huulille.

Lahja taivaasta

Illan hämärtyessä kuuntelin, kuinka matkaseurueeni julisti evankeliumia perheelle ja lauloi hengellisiä lauluja. Samalla huomioni kiinnittyi taloa ympäröiviin maisemiin. Näin rujon kauniita joulukuisia maisemia ja Vasluin alueen kukkuloita. Siinä hetkessä maisemia katsellessani ja lauluja kuunnellessani koin vahvasti, että tämä, mitä teemme, on lähetystyötä. Kenkälaatikkolahja on lahja taivaasta. Saamme kohdata lahjojen kautta näitä perheitä vahvasti myös hengellisellä tasolla. Iloitsin siitä, että olin päässyt mukaan tuolle upealle jakelumatkalle ja että sain nähdä ja kokea kaiken sen, mitä matkan aikana tapahtui.

Lue lisää tästä.

Teksti: Tarja Heiskanen/Patmos Lähetyssäätiö