Lahjoitukset uskonnollisille tahoille vähenivät yli kaksi miljardia dollaria Yhdysvalloissa viime vuonna

 

Kuva: pinkomelet/iStock

The Giving USA Foundation julkaisi raportin, jonka mukaan vuonna 2018 lahjoitukset uskonnollisille tahoille vähenivät yli kaksi miljardia dollaria vuodesta 2017.

Raportissa todetaan, että vuonna 2018 kokonaisuudessaan lahjoitukset hyväntekeväisyyteen kasvoivat 0,7 prosenttia, 428 miljardia dollaria. Mutta kun inflaatio otetaan huomioon, raportin mukaan lahjoitusten kokonaismäärä itse asiassa laski 1,7 prosenttia vuodesta 2017.

Yritysten tekemät lahjoitukset kasvoivat 5,4 prosenttia, mutta yksityishenkilöiden lahjoittaminen laski 1,1 prosenttia edellisestä vuodesta. Raportin mukaan yksilöiden lahjoitukset laskivat 3,4 prosenttia, jos inflaatio huomioidaan. Viimeksi yhtä iso lasku yksittäisten ihmisten lahjoituksissa oli vuosien 2008 ja 2009 välillä.

Treen srk, neliöb 3.-16.4, MJa

Raportti määrittelee uskonnollisille tahoille lahjoittamiseksi lahjoitukset, jotka on annettu uskonnollisille rakennuksille ja järjestöille tai uskonnollisille medioille. Näille tahoille annetut lahjoitukset laskivat 1,5 prosenttia. Lahjoituksia annettiin yli 124 miljardia, kun edellisenä vuonna niitä oli annettu yli 126 miljardia. Inflaatio huomioiden lasku oli raportin mukaan 3,9 prosenttia. Ennen vuotta 2018 uskonnollisille tahoille annetut lahjoitukset olivat kasvaneet vähintään kaksi prosenttia vuodessa viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Miksi uskonnoille lahjoitettiin vähemmän kuin ennen?

Säätiön puheenjohtaja Rick Dunhamin mukaan on paljon asioita, jotka ovat voineet vaikuttaa lahjoituksiin.

– Uskon, että uskonnollisissa yhteisöissä on tapahtunut negatiivisia asioita, jotka ovat vaikuttaneet lahjoituksiin, esimerkiksi seurakuntien jakautumiset tai katolisen kirkon ongelmat, hän kommentoi asiaa The Christian Postille.

Lahjoitusten heikentymisestä huolimatta uskonnolliset tahot ovat edelleen lahjoitusten kohteista isoin kategoria. Kaikista hyväntekeväisyyteen annetuista lahjoituksista uskonnollisille tahoille annettiin 29 prosenttia.

– Parina edellisenä vuonna uskonnoille on lahjoitettu noin 31 prosenttia kaikista lahjoituksista. Tutkimukset osoittavat, että kirkossa käynti on vähentynyt. Luulen, että on kohtuullista sanoa, että sillä on yhteys lahjoitusten vähenemiseen, Dunham toteaa.

Dunhamin mukaan uskonnollisille tahoille annettujen lahjoitusten määrä voi olla todellisuudessa suurempi, koska se riippuu täysin mihin kategoriaan hyväntekeväisyysjärjestöt lajitellaan.

– Tutkimus perustuu kansallinen hyväntekeväisyyskeskuksen luokitusjärjestelmään. Siinä esimerkiksi World Vision on luokiteltu kansainvälisiin järjestöihin, ja vaikka  Pelastusarmeija on kirkko, se on luokiteltu sosiaaliseen apuun. Tämän takia teemme vähän ylimääräistä työtä etsiessämme vakaumuksellisia järjestöjä muista kategorioista.