Kotimaa: Räsäsen ja Pohjolan käräjillä suullinen kuuleminen sukelsi raamatuntulkintaan – jutun käsittely jatkuu helmikuussa

Lähimmäisenrakkaus ohjaa kummityötä

 

Fidan kohdemaissa lapsilla ei usein ole minkäänlaista toivoa hyvästä tulevaisuudesta. Kummityön avulla tilanne voi muuttua.

Fida International tekee kummilapsityötä jo yhteensä viidessätoista maassa. Toiminnan takana vaikuttavat vankat kristilliset arvot: lähimmäisenrakkaus ja armo.

Romanit tarvitsevat apua

Useat Fidan projekteista keskittyvät Itä-Euroopan romanilapsiin, Bosnia-Hertsegovinassa, Albaniassa ja vuodesta 2013 lähtien myös Kosovossa. Kaikissa näissä maissa lapsilla on samat ongelmat: köyhyys ja koulutuksen puute.

Ilman tukea lasten tulevaisuus muodostuisi kerjäämisestä tai roskien keräämisestä, pahimmassa tapauksessa jopa lapsikaupasta.

SEKL neliöb. 26.1.-1.2. (vuosisop.) MJa

Monilla romaniperheillä ei ole kunnollista toimeentuloa tai koulutusta, ja sama kohtalo uhkaa lapsia. Ilman tukea lasten tulevaisuus muodostuisi kerjäämisestä tai roskien keräämisestä, pahimmassa tapauksessa jopa lapsikaupasta. Yhteisöissä asenteet ovat usein kielteisiä romaneita kohtaan.

– Lähes kaikki Itä-Euroopan projektimme keskittyvät romaneihin, sillä heidän yhteiskunnallinen asemansa on usein erittäin heikko. Sen lisäksi tuemme myös vankien lapsia, kertoo Fida Internationalin tiedottaja, keväällä Kosovossa vieraillut Päivi Simi-Kim.

 

Usko ohjenuorana

Albaniassa ja Kosovossa työtä tehdään paikallisten kristillisten kirkkojen ja järjestöjen kanssa, Bosnia-Hertsegovinassa esimerkiksi myös koulujen kanssa. Monet kummiprojekteissa työskentelevät ovat kristittyjä, samoin osa perheistä. Eniten kristillisyys näkyy kuitenkin työn sisällössä.

”Lauantaisin on kuitenkin vapaaehtoinen kerho, jossa luetaan Raamattua ja kerrotaan rakastavasta Jumalasta.”

– Kosovossa lapsille järjestetään viikolla läksykerhoja, joissa opetetaan muun muassa albanian kieltä, matematiikkaa ja englantia. Lauantaisin on kuitenkin vapaaehtoinen kerho, jossa luetaan Raamattua ja kerrotaan rakastavasta Jumalasta, Simi-Kim kertoo.

Läksykerhossa Kosovossa lapsia autetaan muun muassa kielten ja matematiikan opiskelussa.
Läksykerhossa Kosovossa lapsia autetaan muun muassa kielten ja matematiikan opiskelussa.

Mahdollisuus kuulla Jumalasta on tärkeä osa Fidan kummityöprojekteja. Kristillisyyden näkyminen riippuu kuitenkin maasta, jossa työtä tehdään, eikä kristinuskoa tuputeta kellekään. Myöskään perheitä valittaessa ei keskitytä uskontoon, vaan apua tarvitsevat valitaan riippumatta siitä, olivatko he kristittyjä vai eivät.

– Fida on kristillinen järjestö, ja työmme pohjautuu kristinuskoon: lähimmäisenrakkauteen ja armoon, Simi-Kim tiivistää.

 

Kristillisyys on etu

Simi-Kimin mukaan kristillinen tausta on Fidalle myös etu verrattuna moniin muihin kehitysyhteistyötä tekeviin järjestöihin.

”Tärkeä kummiryhmäkin ovat kristillistä lähimmäisenrakkautta tunnustavat suomalaiset.”

– Monessa maassa yhteistyökumppaneinamme on paikallisia kristillisiä seurakuntia. Kirkolla on usein paljon vaikutusvaltaa yhteisössä, joten yhteistyö auttaa meitä huomattavasti. Monilla järjestöillä tälläisiä suhteita ei ole. Tärkeä kummiryhmäkin ovat kristillistä lähimmäisenrakkautta tunnustavat suomalaiset,  Simi-Kim kertoo.

 

Kuvat: Päivi Simi-Kim /Fida International