Lähetyshiippakunta jäseneksi tunnustuksellisten luterilaisten kirkkojen yhteistyöelimeen

 

ILC:n hallitus ja uusien yhteistyökirkkojen edustajat. Kuva: ILC

Kansainvälinen luterilainen neuvosto (ILC) on hyväksynyt jäsenikseen 17 kirkkoa, joihin kuuluu yhteensä yli neljää miljoonaa kristittyä. Näin niiden luterilaisten kristittyjen määrä, jotka ovat yhteydessä ILC:hen, enemmän kuin tuplaantui.

Tunnustuksellisten ja konservatiivisten luterilaisten kirkkojen verkosto maailmalla kasvaa. Kansainvälinen luterilainen neuvosto (International Lutheran Council, ILC) hyväksyi eilen maailmankonferenssissaan Antwerpenissä täysjäseniksi yksitoista ja tarkkailujäseniksi kuusi muuta kirkkoa. Kahden kirkon jäsenhakemusta ei hyväksytty.

Uusiin täysjäseniin kuuluu Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta. Vuonna 2013 perustettu Lähetyshiippakunta ei ole rekisteröitynyt omaksi uskonnolliseksi yhdyskunnakseen, mutta se katsoo itse olevansa kirkko.

Parikanniemisäätiö neliöb. 6.-12.8. MJa

– ILC:n jäsenyys on merkittävä askel Lähetyshiippakunnalle. Otamme paikkamme luterilaisena kirkkona tunnustuksellisten luterilaisten kirkkojen joukossa maailmalla, piispa Risto Soramies sanoo Lähetyshiippakunnan tiedotteessa.

Yksi suurimmista luterilaisista kirkoista liittyi ILC:hen

ILC:n jäsenkirkkoja yhdistää ”varaukseton sitoutuminen Raamattuun inspiroituna ja erehtymättömänä Jumalan sanana ja luterilaisiin tunnustuskirjoihin Jumalan sanan oikeana selityksenä.”

ILC:hen kuului ennen tämän viikon konferenssia 38 kirkkoa Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Aasiasta, Euroopasta ja Afrikasta. Näiden kirkkojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin kolme miljoonaa. Suurin näistä kirkoista on reilun kahden miljoonan yhdysvaltalainen Missouri-synodi.

Nyt ILC:hen liittyneiden jäsenmäärä yli tuplaantui, kun jäseneksi hyväksyttiin Madagaskarin Malagassi luterilainen kirkko, jolla on yli neljä miljoonaa jäsentä. ILC:hen liittyneiden kirkkojen jäsenmäärä on nyt noin 7,15 miljoonaa.

Malagassi luterilaisen kirkon synnyn taustalla on norjalaisten lähetystyöntekijöiden työ 1800-luvulla. Kirkko perustettiin virallisesti 1950. Se on yksi nopeimmin kasvavista luterilaisista kirkoista maailmassa. Kirkko kuuluu myös suurempaan luterilaisten kirkkojen yhteyteen, Luterilaiseen maailmanliittoon, jonka jäsenkirkkoihin kuuluu yli 70 miljoonaa jäsentä.

– On puhuttelevaa nähdä, miten ILC kehittyy. Monissa entisissä lähetyskirkoissa ei haluta seurata läntisten kirkkojen teologista vesittymistä, vaan niissä on halu ja innostus rakentaa raamatullis-tunnustukselliselle pohjalle, Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola sanoo tiedotteessa.

ILC:n tarkoituksena on vahvistaa kirkkojen keskinäistä yhteyttä, paneutua teologisiin kysymyksiin, ottaa kantaa ajankohtaisiin ilmiöihin, tukea teologista koulutusta ja vahvistaa Kristuksen evankeliumin maailmanlaajaa lähetystehtävää.