Lähes kuopattu vapaaseurakunta sai uuden alun Kajaanissa

 
Kuvassa näkyy ikkuna ulkoapäin kuvattuna. Ikkunassa on säleverho ja lisäksi kyltti, jossa on Kajaanin vapaaseurakunnan uusi logo. Se koostuu tekstistä, joka on sinisellä pohjalla valkoisessa kehyksessä.

Uusi logo uudessa ikkunakyltissä. Kuva: Harri ja Sari Miettisen albumi

Joulukuun virallisesta kokouksesta piti tulla viimeinen laatuaan Kajaanin vapaaseurakunnassa. Mutta siitä sukeutuikin uuden alun ensimmäinen.

Kajaani on Kainuun pääkaupunki, ja vapaaseurakunta on toiminut alueella vuosikymmenten ajan. Viime vuosina kokouksia on ollut harvakseltaan, väki on vähentynyt ja ikääntynyt. Vanhimmistoa ei ole saatu enää muodostettua eikä omia kokoustiloja ole ollut hetkeen. Toiminta ja seurakunta päätettiin lakkauttaa.

Vapaakirkon sääntöjen mukaan seurakunta voidaan lakkauttaa, jos päätökseen yhtyy neljä viidesosaa läsnä olevista varsinaisista jäsenistä, ja se tehdään kahdessa peräkkäisessä seurakunnan kokouksessa, joista ainakin toinen on varsinainen kokous. Kajaanissa ensimmäinen oli pidetty ja toista odoteltiin. Valot olivat jo sammumassa, mutta sitten tapahtui jotain. 

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Syksyllä ajellessamme kohti Kiponniemeä Vapaakirkon työntekijäpäiville emme voineet kuvitellakaan, että löytäisimme itsemme vuodenvaihteessa Kajaanista, Harri Miettinen hymyilee.

 

Kuvassa on joukko keski-ikäisiä ja sitä vanhempia ihmisiä pienen kirkkosalin etuosaan ryhmittyneenä. Salissa on sinisävyinen valo. Etualalla näkyy rivissä tuoleja, jotka ovat vaaleaa puuta.
Harri ja Sari Miettinen (vasemmalla), Esko Taipale (oikealla) sekä kajaanilaiset ja kuhmolaiset. Kuva: Harri ja Sari Miettisen albumi

Tarve johdatuksena

Hyvin usein Jumala puhuu ja vaikuttaa toisten ihmisten kautta. Työntekijäpäivillä Hannu Vuorinen kertoi pienten seurakuntien haasteista. Nimeltä mainittiin seurakuntia, jotka olivat lakkautusuhan alla. Kajaani mainittiin. Tilaisuuden jälkeen Harri ja Sari Miettiselle tuttu pastori Esko Taipale tuli puheille. Kuulumisten vaihdon lomassa Esko kysyi, onko Kajaani käynyt koskaan mielessä, siellä tarvittaisiin työntekijöitä. Ei, myönsivät molemmat, mutta eivät kuitenkaan tyrmänneet ajatusta. Keltaisesta valosta innostuneena Esko paiskasi heti kättä, ja sovittiin, että aletaan rukoilla asiaa. Kajaani alkoi pikkuhiljaa lyödä kipinää Miettisten sydämissä, ja siemen alkoi itää. 

Rukouksen lisäksi Miettiset suuntasivat tutustumismatkalle Kajaaniin. Pari viikkoa ennen toista ja ratkaisevaa virallista kokousta Sari ja Harri olivat Kajaanissa jakamassa ajatuksiaan muutamille seurakuntalaisille. Pariskunnalle oli alusta alkaen selvää, että kaksin he eivät hankkeeseen lähde. Uuteen alkuun Kajaanissa tarvitaan paikallisia vastuunkantajia. Palaverissa mukana olleet saivat uutta kipinää: jospa sittenkin. 

Avautuminen Pyhän Hengen työlle, vaikutukselle ja lahjoille on ollut palvelutyömme keskiössä.

Pyhän Hengen vaikutuksen ja merkityksen korostaminen on ollut Miettisten sydämellä jo vuosia. 

– Avautuminen Pyhän Hengen työlle, vaikutukselle ja lahjoille on ollut palvelutyömme keskiössä. Varustaa ja rohkaista kaikkia Jeesuksen seuraajia. ViaDian kautta tapahtuva diakoniatyö, TV7:n ohjelmien tekeminen, Healing Roomsin rukousklinikka, Miettiset sanoittavat heille ominaista tapaa toimia ja palvella. 

Kokouksen lopputulemana sovittiin, että Miettiset laativat seurakunnan viralliseen kokoukseen toimintasuunnitelman ja budjettiehdotuksen vuodelle 2024.

 

Kuvassa on lumen peittämä katu ja talo, jonka näyteikkunasta kajastaa valo. Näyteikkunassa ja myös kadulla on kyltti, jossa lukee Kajaanin vapaaseurakunta.
Kajaanin vapaaseurakunnan valo ei sittenkään sammunut. Kuva: Harri ja Sari Miettisen albumi

 

Valot syttyvät uudelleen

Joulukuun virallisesta kokouksesta, josta piti tulla seurakunnan viimeinen, sukeutuikin uuden alun ensimmäinen. Kokouksessa valittiin kolmijäseninen vanhimmisto ja kaksi varajäsentä. Toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2024 hyväksyttiin yksimielisesti.

– Käytännön palaset yksi toisensa jälkeen ovat loksahtaneet paikalleen, Harri iloitsee.

– Asumme edelleen Varkaudessa, mutta toinen tukikohtamme on nyt Kajaanissa. Käytännössä olemme puolitoista viikkoa kuukaudesta täällä Kainuussa. Yleensä keskellä kuukautta niin, että vastaamme Sarin kanssa kahdesta sunnuntain tilaisuudesta ja väliin jäävän viikon arkitoiminnoista. Rukousilta, kudontakerho, äijäpiiri ja ViaDian kautta tehtävä ruoka-aputyö. Näitä ja monia muita ideoita lähdetään rukoillen viemään eteenpäin yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

– Oli todella hienoa saada Kuhmon vapaaseurakunta Huotarin Markun johdolla mukaan. He ottivat vastuulleen yhden sunnuntain jumalanpalveluksen kuukaudessa. ViaDia Pohjois-Savo ry lähetti meidät siunaten matkaan. Aikaisemmat vastuunkantajat Kajaanissa ovat tehneet hienoa työtä, ja ilman heidän jaksamistaan näin pitkään emme olisi tässä, Harri kertoo kiitollisena ihmisistä, jotka ovat lähteneet rakentamaan Kajaaniin uutta alkua.

 

Kuvassa on kirkkosalin etuosa, jossa näkyy piano ja pieni pöytä, jonka päällä on kolme puuristiä. Salin tuolit ovat vaaleaa puuta. Niissä on vhreänsävyinen pehmuste. Ulkona on pimeää.
Tuolit riveissä ja kaikki valmiina kirkkosalin etuosassa. Kuva: Harri ja Sari Miettisen albumi

Sammonkatu 7

Jo ensi vierailulla Kajaanissa Miettiset olivat ajelleet Kajaanin keskustassa silmäillen mahdollisia vuokratiloja seurakunnalle. 

– Jos seurakunnalla ei ole omia tiloja, se on tuuliajolla vailla selkeää kiinnekohtaa, Harri toteaa.

Tilat siis tarvittiin, ja Miettiset ryhtyivät niitä ensitöikseen etsimään. Kysymys aiheutti päänvaivaa. Tiloja, joissa hinta, neliöt ja sijainti olisivat kohdillaan, ei meinannut löytyä. Harri muistaa maanantai-illan, jolloin hän taas purki sydäntään Herralle ja kertoi myös tarvittavan koon, 100 neliötä hyvällä sijainnilla. Seuraavana aamuna nettiin oli ilmaantunut sadan neliön tila keskustasta vuokrattavaksi. Sari otti yhteyttä vuokranantajaan, ja kävi ilmi, että omistaja oli uskovainen ihminen, joka toivoi seurakuntaa vuokralaiseksi. Luottamus valtasi Sarin ja Harrin sydämet. Tilat vuokrattiin saman tien. Valokuvien ja pohjapiirustuksen perusteella suunniteltiin kirkko ja mitä mihinkin tulee.

Tammikuun alku on tehty muuttoa. Kun seurakunta muuttaa omiin tiloihin vuosien tauon jälkeen, kaikki tavarat on hankittava uudestaan. 

– Kokoustuolit, kahviotilan pöydät ja tuolit, äänentoisto, mikrofonit, keittiön astiasto, palovaroitin, laulukirjat, toimistotarvikkeet, kirjoja, traktaatteja, taulut, verhot, siivousvälineet, valaisimet, sulakkeet, matot, pakastin, valokyltit ulos. Puuristi on tulossa, nettisivut päivitetty ja seurakunnan Facebook-sivut perustettu ja paljon muuta… Harri Miettinen hymyilee.

Sekä tiloja että niissä tapahtuvaa toimintaa voidaan alkaa kehittää pitkällä aikaperspektiivillä.

Suurin osa tavaroista saatiin lahjoituksena ViaDia Pohjois-Savo ry:lta ja osa on lainassa Varkauden vapaaseurakunnalta. Auttamishalu on ollut konkreettista. 

Miettisillä on ollut tapana tarttua toimeen eikä tuumailla liikaa. Jo 14. tammikuuta pidettiin uusissa tiloissa ensimmäinen jumalanpalvelus. Yllätys oli suuri, kun paikalla oli noin 40 ihmistä, vaikka tilaisuutta ei ehditty mainostaa julkisesti missään. Tätä kirjoitettaessa tiloissa on ehditty jo kuvaamaan ensimmäiset TV7:n ohjelmatkin.

Kajaanissa valon määrä tuntuu lisääntyvän yhdessä kevätauringon tahtiin, Jumala luo uutta talvellakin.

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024