Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Lahden Gospelkuoro tuo iloa Talent Suomen finaaliin

 

Lahden Gospelukuoron solistina toimii Ira Multaharju. Kuva: Nelonen media

”Mä pakahdun tästä ilosta, riemusta ja osaamisesta. Mä haluan nähdä teidät finaalissa”, sanoi Jari Sillanpää ja painoi kultaista summeria. Lahden Gospelkuoro nähdään sunnuntaina 4.12. Talent Suomen finaalissa.

Vanhaa ja uutta amerikkalaista gospelmusiikkia laulava kuoro tartutti iloa ja riemua ympäristöönsä esiintyessään Talent Suomi -kilpailun lavalla. Hyvän mielen tuojat pääsivät lähes heittämällä finaaliin, kun yksi tuomareista Jari Sillanpää painoi kultaista summeria.
Lahden Gospelkuoroon kuuluu noin 65-70 laulajaa, jotka ovat iältään 20-65-vuotiaita. Noin kaksikolmasosaa laulajista on naisia, loput miehiä. Suurella sydämellä ja ammattitaidolla esiintyvää kuoroa luotsaa Lahden Salpausselän seurakunnan kanttori Marianne Turunen. Turunen valittiiin vuoden kanttoriksi vuonna 2012. Seurakuntalainen kysyi Marianne Turusen tunnelmia finaalin alla.
Marianne Turunen, millä mielellä olette menossa finaaliin?
Erittäin yllättyneellä ja kiitollisella mielellä. Porukalla on nyt hurja tsemppi, ilo ja yhteenkuuluvaisuuden tunne.
Mitä kilpailu on antanut sinulle tähän mennessä henkilökohtaisesti?
Iloitsen siitä, että joitakin vanhoja raja-aitoja ylittyy ja koko Suomi on saanut nähdä, että näinkin voi suomalaisessa luterilaisessa kirkossa laulaa ja soittaa
Entä kuorolle?
Kuoro on hitsautunut yhteen, saanut varmuutta ja esiintymiskokemusta. Olemme myös nähneet, miten rankkaa on tv-ohjelman teko. Tämä on varmasti hienoimpia hetkiä kuoron ja ihmisten elämässä.
Millainen hengellinen musiikki inspiroi sinua erityisesti? 
Minua inspiroi oikein vanha ja oikein uusi hengellinen musiikki. Bachia rakastan yli kaiken ja amerikkalainen soul ja rhythm & blues -pohjainen gospel tulee toisena.
Millaista on hyvä hengellinen musiikki?
Hyvä hengellinen musiikki, niin kuin kaikki musiikki, on ennen kaikkea hyvin tehtyä ja rohkeasti genren mukaisesti tulkittua.
Mikä on hengellinen kappale on sinulle tällä hetkellä rakkain?
– jo pitkään on rakkain ja lohduttavin hengellinen kappale ollut Erkki Lemisen ja Pekka Simojoen ”Minä tulin sinua varten”, jonka sanoituksessa Jumala on ihan kaikenlaisia ihmisiä varten
Olet kanttori koulutukseltasi. Kanttorien koulutukseen ei juurikaan kuulu kevytmusiikki. Mistä olet saanut oppisi ja innoituksesi?
Ensirakkaus ja innostus tuli jo nuorena kanttori Eliisa Pokilta Kouvolasta. Myöhemmin olen saanut  oppia muun muassa Johanna Boedeckeriltä, Pauliina Uusivirralta ja Higher Groundin laulajilta.
Talent Suomi -kilpailun finaali nähdään tv Nelosella sunnuntaina 4.12. klo 20 alkavassa suorassa lähetyksessä. Finaalissa nähdään kuusi kilpailijaa. Suosikkiaan voi äänestää ennakkoon. Äänestysaika päättyy finaalin aikana. Äänestysohjeet löytyvät Nelosen verkkosivuilta.