Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Laaja tutkimus: Uskonto kuolemassa sukupuutoon monessa maassa

 

Tuoreen tutkimuksen mukaan uskonto on huonossa kurssissa monessa maassa. Listalle pääsi myös Suomi. Yhdeksästä maasta kerätty laaja aineisto paljastaa, että uskonto merkitsee ihmisille yhä vähemmän. Tutkimus julkaistiin American Physical Society:n kokouksessa Dallasissa.

Tutkimukseen mukaan uskonto tekee kuolemaa kaikissa yhdeksässä tutkitussa maassa. Mukana olivat Australia, Itävalta, Kanada, Tsekki, Suomi, Irlanti, Alankomaat, Uusi-Seelanti ja Sveitsi.

Tutkijoiden mukaan ilmiötä voi selittää sosiaalipsykologisilla lainalaisuuksilla.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Samaan tapaan on tutkittu myös eri kielten puhumista. Tutkimuksista käy ilmi, että vähän puhuttuja tai kuolemassa olevia kieliä ei olla innostuneita oppimaan. Sama pätee uskonnossa. Mitä isompi sosiaalinen ryhmä, sitä houkuttelevampaa siihen on liittyä. Kyse on siis sosiaalisesta statuksesta, selvittää Richard Wiener Arizonan yliopistosta.

– Monissa moderneissa ja sekulaareissa demokraattisissa valtioissa on jo jonkin aikaa ollut se trendi, että ihmiset mieltävät itsensä uskonnottomiksi. Ihmiset eivät koe yhteyttä uskontoon. Alankomaissa 40 prosenttia ihmisistä kokee näin. Tsekissä luku on vielä korkeampi, 60 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan kaikissa tutkituissa maissa ihmisten käyttäytyminen näyttää toimivan samojen lainalaisuuksien mukaan. Sosiaalinen hyötyminen toimii keskeisenä vaikuttimena liittyä tai olla liittymättä uskonnolliseen toimintaan.

Tutkijat kuitenkin totesivat, että kyseessä on suuntaa antava tulos.

– Emme usko, että ihmisten käytöstä voidaan selittää pelkästään toisten ihmisten sosiaalisella toiminnalla. Siksi tarvitaan vielä lisää monimutkaisempia tutkimusasetelmia tarkemman tiedon saavuttamiseksi, Wiener toteaa BBC:n uutisissa.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie