Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Kuuluuko ilosanoma kaikkialle?

 

Somalinaiset pesevät pyykkiä Tana-joessa. Kuva: iStock

Somalia on maailman vähiten evankelioituja maita. Kristityksi kääntynyt voi joutua siellä hengenvaaraan tai läheistensä hylkäämäksi. Naapurimaassa, Keniassa pidettiin vuonna 2019 lähetyskoulutuksia, joiden teema oli somalien tavoittaminen.

Kristityt kohtaavat Somaliassa Open Doors -järjestön mukaan ”äärimmäisiä vainoja”. Sen sijaan Keniassa on vahvoja kansallisia kirkkoja. Yksi niistä on Fida Internationalin kumppani, FGCK-helluntaikirkko. Viime vuonna Keniassa alettiin suunnitella, kuinka vastata Somalian lähetyshaasteeseen. – Olemattoman pieni osa lähetysaktiivisuudesta kohdistuu somaleihin, kertoo Fidan työssä mukana ollut suomalaislähetti.

Keniassa elää 3,5–4 miljoonaa somalia, ja he ovat maan nopeimmin kasvava etninen ryhmä. Heistä vain pari sataa on kristittyjä. Nopea väestönkasvu, somalien vahva rooli liike-elämässä sekä Al Shabaab -terroristijärjestön iskut ovat muuttaneet yleisen mielipiteen Keniassa epäluuloiseksi somaleja kohtaan.

Sansa Neliöb 10.9.-9.10. MJa

Jeesus ilmestyy unissa

Somalikristittyjä on äärimmäisen vähän niin Somaliassa kuin maan rajojen ulkopuolella. Moni heistä on tullut uskoon nähtyään Jeesuksen unessa tai ilmestyksessä. Ashkir kohtasi 16-vuotiaana kotikylällään erikoisen miehen. Miehellä oli ”pitkä parta ja kirkkaat kasvot”. Hän sanoi olevansa Jeesus. Ashkir ei ymmärtänyt mitään, koska ei tuntenut ainoatakaan kristittyä eikä koskaan ollut nähnyt Raamattua. Joitakin vuosia myöhemmin Nairobiin muutettuaan hän löysi tietoa asiasta ja tuli uskoon.

Kristityksi kääntynyt somali voi joutua hengenvaaraan tai oman lähipiirinsä hylkäämäksi. Samalla hän menettää oikeutensa omaisuuteen, maahan ja perintöön. – Tällainen henkilö joutuu muuttamaan muualle ja etsimään turvaa, suomalaislähetti tuo esiin. Myös Keniassa somalikristityt joutuvat kohtaamaan yhteisönsä vainoa.

Pelko jarruttaa

Ashkir kertoi oman tarinansa viime vuoden aikana useissa lähetyskoulutuksissa, joiden teemana oli somalien tavoittaminen Afrikan sarven alueella.

Rukousaiheemme on, että seurakunnat Keniassa innostuisivat lähetystyöstä somalien parissa ja löytäisivät keinoja siihen.

– Jos halutaan saavuttaa Somalia, se onnistuu parhaiten naapurimaiden, Kenian ja Etiopian kautta. Niissä elää suuri somalivähemmistö. Rukousaiheemme on, että seurakunnat Keniassa innostuisivat lähetystyöstä somalien parissa ja löytäisivät keinoja siihen, jakaa suomalaislähetti.

Seurakunnissa on kuitenkin epäluuloisuutta ja pelkoja, jotka jarruttavat.

– Haluamme auttaa Kenian seurakuntia avautumaan. Somalikristityt tarvitsevat raamatunopetusta, opetuslapseuttamista ja usein myös turvaa. Tavoitteenamme on myös varustaa kenialaisia lähettejä somalialueille.

Somaliyhteisöt ovat varsin suljettuja ja vaikeasti lähestyttäviä. Lähetit tarvitsevat tietoa ja ymmärrystä paitsi kulttuurista, myös islamin peruskysymyksistä ja Koraanista. – Kristillinen todistus somalien parissa ankkuroituu ennen kaikkea elämäntapaan ja tekoihin.

Teksti: Lassi Mäkinen

Lue lisää Fidan työn huippuhetkistä vuoden 2019 vuosikertomuksesta.

 

 

 
Fida artikkeliban. 26.8.-22 alkaen.