Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Kuubaan nousee vihdoin uusi kirkko

 

Kuuban kommunistinen hallinto on viime vuosina antanut yhä enemmän vapautta kirkoille, mikä näkyy sekä kristittyjen määrän kasvussa että toiminnan vahvistumisessa. Ongelmana on kirkkorakennusten vähyys ja puute Raamatuista.

Käynnissä olevat poliittiset muutokset ovat merkinneet asteittain kuubalaisten elämän vapautumista ja ulkomaansuhteiden lievää parantumista. Paavi Benedictuksen vierailu Kuubassa vuonna 2012 oli tärkeä merkkipaalu maan kaikkien kristittyjen aseman helpottumisessa. Katolisella kirkolla on vahvin asema, mutta myös protestanttiset kirkot ovat jatkuvasti kasvattaneet jäsenistöään.

– Ovet Kuubaan ovat avautuneet ja vapaat suunnat ovat nykyään myös kasvava ryhmä. Esimerkiksi baptistit ovat voineet toimia melko vapaasti. Olemme kuitenkin kuulleet kentältä, että joillakin kristillisillä järjestöillä on ollut vaikeuksia rekisteröityä, Jari Portaankorva Suomen Baptistikirkosta kertoo.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Pula rakennusmateriaaleista

Vuosikymmenien ajan Neuvostoliitto oli Kuuban merkittävä tukija, järjestelmän romahdettua korvaavaa ei ole ilmaantunut. Merkittävä syy kirkkorakennusten riittämättömyyteen ja siihen, että vain harvoja jo olemassa olevia on korjattu, on rakennusmateriaalien puute.

Tilanteeseen tuskin tulee helpotusta ennen kuin Yhdysvaltojen asettama kauppasaarto saadaan purettua. Viimeinen pisara monille huonokuntoisille rakennuksille oli hirmumyrsky Sandy, joka teki tuhojaan laajoilla alueilla. Esimerkiksi Santiago de Cuban San Pedriton kirkosta jäi jäljelle pelkkä sileä lattia ja alttarin pohjustus. Usein kristityt kokoontuvatkin koteihin ja kaikkialle, minne vain mahtuu enemmän väkeä.

Kuuban katolisella kirkolla on käynnissä mittava projekti, jossa tarkoituksena on rakentaa maan ensimmäinen täysin uusi, virallisesti hyväksytty kirkko sitten vuoden 1959 vallankumouksen.

Uuden kirkon rakennusmateriaalina käytetään muun muassa paavin vierailun ajaksi pystytetyn näyttämön metallirakenteita. Kierrätys on pakon sanelemaa, mutta toisaalta siten pyritään säilömään rakennukseen muisto historiallisesta vierailusta.

Uutistoimisto BBC:n sivuilla esiteltyjen piirustusten mukaan suunnitteilla oleva kirkko olisi ristikirkko, ja kaareutuvat metallirakenteet tulisivat sen päälle ikään kuin ruoteina. Rakennuspaikaksi on suunniteltu eräs Santiago de Cuban asumislähiö.

Lue lisää uusimmasta Sana-lehdestä 36/2014