Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kuopion seurakunnat tuo kirkon keskelle kaupunkia

 

Ilpo Rannankari ja Marketta Isotalo testaavat Apjan tuoleja. Kuva: Timo Hartikainen

Kuopion seurakuntayhtymä avaa adventtina kohtaamispaikan kaupungin keskustassa, torin alle rakennetussa kauppakeskus Apajassa.

Arkissa voi levähtää, sieltä saa tietoa, apua ja keskusteluseuraa. Arkista voi varata seurakuntien tiloja kasteita, häitä sekä muistotilaisuuksia varten. Arkissa on myös mahdollisuus tehdä hyvää eli ilmoittautua seurakunnan vapaaehtoistoimintaan.

Siellä on myös pieni myymälä, josta voi ostaa Kirkon Ulkomaanavun toisenlaisia lahjoja, samoin Suomen Lähetysseuran ja Yhteisvastuun tuotteita, kuten koruja, laukkuja ja huiveja.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Paikka on tarkoitettu kaikille ohikulkijoille. Seurakuntina etsimme tapaa olla entistä paremmin keskellä ihmisten arkea, tämä on yksi keino siihen, sanoo hankkeesta vastaava Männistön seurakunnan kirkkoherra Aulikki Mäkinen.

Arkin tiloissa on myös leikkinurkkaus lapsille.

Kuopion seurakuntien yhteishankkeessa työntekijöitä on mukana noin 15 henkeä, jotka vuorottelevat Arkissa. He ovat pappeja ja diakoniatyöntekijöitä. Paikalla on aina yksi työntekijä ja yksi vapaaehtoinen seurakuntalainen. Vapaaehtoisten osuus tilan toiminnassa on merkittävä.

Palveluita maasta taivaaseen

– Tulevaisuudessa kehitämme toimintaa tarpeiden mukaan. Mainoslauseemme on: palveluita maasta taivaaseen, Mäkinen kertoo.

Apajan kauppakeskuksen liiketilat täyttyvät vähitellen. Kauppakeskuksen avaamisesta on kulunut puoli vuotta. Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pasi Kauppisen mukaan taustalla vaikuttaa heikko taloustilanne ja ennen kaikkea se, että kaupunkiin on hiljattain rakennettu paljon uutta liiketilaa, muun muassa kauppakeskus Matkukseen.

Apaja on kuitenkin vetänyt hyvin väkeä ja koska sijainti toriparkin yhteydessä on erinomainen, Kauppinen uskoo, että liiketilat ennen pitkää täyttyvät. Myös toriparkin laajennus on valmiina.

– Todennäköisesti myös Arkkiin tulee runsaasti kävijöitä, sillä täällähän ihmiset liikkuvat. Esimerkiksi Helsingissä Kampin kappeli on saanut hyvän vastaanoton. Kesällä Kirkkopäivien aikana kirkko jalkautui Kuopioon ja siitä saatiin hyviä kokemuksia, Kauppinen toteaa.

– Aika näyttää, miten paljon ihmisiä liikkuu ja löytääkö Apaja oman asiakaskuntansa. Kirkko on aina ollut torilla. Nyt olemme siellä. Emme tiedä etukäteen, miten pystymme tätä kautta tavoittamaan ihmisiä, mutta katsomme toiveikkaina tulevaisuuteen, Mäkinen sanoo.