Kuopion emerituspiispa Matti Sihvonen kuollut – ”Vahva julistaja ja nöyrä sielunpaimen”, muistelee piispa Jari Jolkkonen

 
harmaa-hiuksinen-vanha-mies-seisoo-kirkon-portailla-päällään-hänellä-on-piispan-paita

Emerituspiispa Matti Sihvonen toimi Kuopion hiippakunnan piispana vuosina 1984-1996. Kuva: Kuopion evankelis-luterilaiset seurakunnat/Tuija Hyttinen

Kuopion hiippakunnan emerituspiispa, teologian tohtori Matti Sihvonen kuoli 29.8.2022 Kuopiossa. Vain viikkoa aikaisemmin oli juhlittu hänen 90-vuotispäiväänsä Alavan kirkossa.

Matti Sihvonen palveli Kuopion hiippakunnan piispana 1984-1996. Sihvonen oli syntynyt Sortavalassa 3.8.1932. Hän oli piispakunnan ainoa Karjalan evakko.

Alavan kirkossa vietettiin 21.8. hänen 90-vuotisjuhlamessua. Sihvonen saarnasi messussa. Hän palveli papin kutsumuksessaan uskollisesti kuolemaansa saakka. Kesällä hän vieraili puhujana muun muassa Joensuun herättäjäjuhlilla.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen luonnehtii muistokirjoituksessaaan Kuopion hiippakunnanaverkkosivuilla Matti Sihvosta vahvaksi julistajaksi, nöyräksi sielunhoitajaksi ja surevien lohduttajaksi. Sihvosen hengelliset juuret olivat luterilaisessa kansankirkossa ja Itä-Suomen rukoilevaisuudessa.

Piispana toimiessaan Sihvonen piti vahvasti Itä-Suomen puolta ja vaikutti osaltaan ratkaisevasti siihen, että teologinen tiedekunta saatiin Joensuuhun. Hän myös hoiti vahvana saksankielien osaajana kirkon suhteita Länsi- ja Itä-Saksan kirkkoihin.

Matti Sihvonen avioitui 1959 Anna-Liisan kanssa ja yhdessä he vielä viettivät Matin 90-vuotisjuhlaa 21.8.