Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kuka hoitaisi köyhien hampaat? – Suomalainen avustustyö etenee Romaniassa

 

Erikoishammaslääkäri Radu Badalan kouluttaa Operaatio Mobilisaatio-lähetysjärjestön Romanian työntekijöitä. Kuva: Silviu Stanciu

Kristityt hammaslääkärit saivat alkuvuodesta kaksi uutta hammashoitoyksikköä käyttöönsä. Romanialaiset hammaslääkärit rahoittavat työllään myös evankelioimis­työtä, uutisoi Uusi Tie.

Helmikuun lopussa Bus4Life-kirjastoauto lähti Suomesta Romaniaan täydessä lastissa. Esko Mäki-Soini ja Esa Tuuri veivät maahan muun muassa suuren määrän Suomen Kristillisen Hammaslääkäriseuran lahjoittamia hammaslääkäri-instrumentteja ja laitteita.

Kommunismin aikana Romaniassa oli tarjolla julkista hammashoitoa, mutta sen taso oli kehno. Nykyisin toimivat yksityiset hammaslääkärit hinnoittelevat palveluksensa niin, että vain rikkailla on varaa hoitoihin. Kristityt hammaslääkärit hinnoittelevat asiakkaiden hoidot heidän todellisen maksukykynsä mukaan.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Avustusmatkan yhteydessä Mäki-Soini vieraili kristittyjen hammaslääkäreiden Ema Stanciun ja Delia Badalanin klinikoilla.

– Delian oikomishoitoon erikoistunut poika, hammaslääkäri Radu Badalan kertoi, että hän työskentelee osan ajasta hammaslääkärinä ja osan Operaatio Mobilisaatio -lähetysjärjestön Romanian lähetyksen kouluttajana. Badalanien klinikalla ihmiset saavat hyvän hammashoidon lisäksi luettavaa. Odotusaulassa on halukkaille lahjaksi Uusia testamentteja ja hengellisiä lehtiä, hän kertoo Uusi Tie -lehdessä.

Radu Badalanin vastuulla on myös nuorten moldovalaisten ja romanialaisten kristittyjen kouluttaminen lähetystyöhön. Silloin kun nuori mies ei ole hammaslääkärin työssä, hänen yksikköään käyttää toinen lääkäri. Tällä vuokratulollaan Badalan rahoittaa lähetystyötään.

Mahdollisuuksia katuelämän tilalle

Esko Mäki-Soini kertoo, että yksi Delia Badalanin tyttäristä on ammatiltaan peruskoulunopettaja. Äiti ja tytär ovat nyt aloittamassa sosiaaliprojektia yhdessä romanikylässä. Heidän tarkoituksenaan on avata kylälle iltapäiväkerho, joka kokoontuu koulun jälkeen.

– Tässä kerhossa lapsille opetetaan yleissivistäviä aineita, Raamatun kertomuksia ja he saavat myös aterian. Delia kertoi, että he yrittävät rahoittaa projektin itsenäisesti.

Mäki-Soini kertoo, että suurelle osalle romanityttöjä ainoa tulevaisuuden visio on prostituutio. Romanipojille puolestaan ”normaali” tapa aikuisuuteen etenemisessä on katuelämä. Näillä projekteilla halutaan olla katkaisemassa tätä kierrettä.

– Lapset ja nuoret tarvitsevat toivoa ja tervehenkisiä unelmia. Evankeliumi ­tarjoaa kaikkea tätä, Mäki-Soini päättää.

Toimivat välineet mahdollistavat hoitotyön

Ema Stanciu ja hänen miehensä Silviu ottivat vastaan suomalaisten lahjoittajien antamia tarvikkeita. Heidän klinikallaan Pitestin kaupungissa on nyt kaksi hammaslääkäriyksikköä käytössä. Ensimmäinen yksikkö on lahjoitettu Suomesta jo aiemmin. Toinen yksikkö on syksyllä 2015 Espoosta lahjaksi saatu yksikkö, joka saatiin kuluneen vuoden taitteessa käyntiin huoneistoremontin jälkeen. Nämä kaksi yksikköä toimivat neljän lääkärin, kolmen assistentin ja yhden vastaanottovirkailijan toimesta kahdessa vuorossa. Esko Mäki-Soini kertoo, että helmikuussa 2016 saatiin lahjaksi kaksi hammaslääkäriyksikköä Tampereelta.

– Viime joulukuussa toinen näistä yksiköistä saatiin asennettua ja toimintaan. Tämä yksikkö asennettiin Delia Badalanin klinikalle.

Romaniassa on vielä yksi yksikkö asentamatta. Alustavasti on ajateltu, että tämä yksikkö asennettaisiin ensi keväänä valmistuvalle nuorelle kristitylle hammaslääkärinaiselle Brasovin kaupunkiin. Esko Mäki-Soini toteaa, että suomalaisten hammaslääkäreiden lahja on auttanut romanialaisia nuoria hammaslääkäreitä pääsemään urallaan alkuun.

– Heitä on kutsuttu myös Suomeen hammaslääkäripäiville. Suomalaiset hammaslääkärit ovat myös osallistuneet romanialaisten ”puskaklinikkatoimintaan”.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet