KUA evakuoinut henkilökuntansa Etelä-Sudanin Piborista

 

Etelä-Sudanissa, Jonglein osavaltion Piborissa joulukuussa 2015 alkaneet väkivaltaisuudet ovat helmikuussa leimahtaneet uudelleen aseellisiksi taisteluiksi.

Kirkon Ulkomaanavun (KUA) työ alueella on toistaiseksi keskeytetty ja henkilökunta evakuoitu maan pääkaupunkiin Jubaan.

Ainakin 2000 ihmistä on hakeutunut turvaan siviilien suoja-alueelle. Useita siviilejä tapettiin, ja koteja ja omaisuutta tuhottiin. Ihmisiä on paennut myös kaupungista maaseudulle. Myös sairaala tuhottiin ja markkinapaikka poltettiin.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

”Ulkomaanavun henkilökunta työskentelee toistaiseksi Jubasta käsin. Toimistomme Piborissa ja paikallisten työntekijöiden asuintilat ryöstettiin ja tuhottiin täysin, mutta kaikeksi onneksi henkilökunta on kunnossa”, kertoo KUA:n Etelä-Sudanin maajohtaja Pio Ding järjestön tiedotteessa.

Väkivaltaisuuksien taustalla ovat poliittiset jännitteet uuden paikallishallinnon ja aiempaa paikallista johtoa tukevan aseellisen ryhmittymän välillä.

”Valitettavasti Piborin tapahtumat heijastavat maan tilannetta laajemminkin, ja alueen tuleva kehitys on tiiviisti kytköksissä laajempaan konfliktiin hallituksen ja opposition välillä. Huolimatta elokuussa 2015 allekirjoitetusta rauhasopimuksesta, ihmisiä tapetaan, tuhannet joutuvat pakenemaan kotoaan ja elämään epäinhimillisissä oloissa. Myös esimerkiksi Malakalissa Ylä-Niilillä hyökättiin YK:n siviilien suojelemiseksi perustamalle alueelle, jonka seurauksena ainakin 18 ihmistä sai surmansa ja 40 loukkaantui”, kertoo Ding.

Etelä-Sudanin luokiteltiin vuonna 2015 maailman hauraimmaksi valtioksi. Pakolaisten määrä ja humanitaarisen avun tarve kasvaa rajusti sadekauden lähestyessä.

Ulkomaanapu tekee Piborin alueella rauhantyötä ja järjestää ammatillista koulutusta. Lisäksi se tukee evakkolasten koulunkäyntiä Suomen ulkoministeriön rahoittamassa hankkeessa.

Ulkomaanapu tukee Etelä-Sudanin kirkkojen neuvostoa sen koko maan kattavassa rauhantyössä. Kirkoilla on ollut merkittävä rooli sovinnon rakentamisessa, ja ne vaikuttivat osaltaan siihen, että viime elokuussa saatiin allekirjoitettua rauhansopimus yli puolentoista vuoden sisällissodan jälkeen.