Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kristuksessa rauhan löytäneenä Sofi kestää ramadanin

 

Ramadan-kuukauden aikana muslimien elämään liittyy paljon uskonnosta johtuvia rajoituksia ja sääntöjä, joiden noudattamista valvotaan tarkasti. Kristinuskoon kääntyneille, salassa uskoaan seuraaville ramadan on vaarallista aikaa.

Paljastumisen vaara on ramadanin aikaan suuri.

Tapaamme 23-vuotiaan Sofin ramadanin aikana hänen kotimaassaan Afrikan sarvessa. On tukahduttavan kuuma, ja kadut ovat aavemaisen hiljaisia. Musliminaiset ovat pukeutuneet koko vartalon peittäviin hijabeihin ja miehet pitkiin thobeihin. Kaikki kävelevät paljon normaalia hitaammin ja välttävät puhumista. Omistautuminen ramadanille on hämmästyttävän syvää.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Muslimit uskovat Allahin antavan heille heidän menneet syntinsä anteeksi, jos he uskollisesti viettävät pyhän kuukautensa säädetyllä tavalla. Keskeistä ramadanissa on paasto, joka kestää auringon noususta sen laskuun, mutta siihen kuuluu myös Koraanin lukemista ja yhteisiä rukoushetkiä moskeijassa. Ramadaniin liittyy myös itsensä tutkiskelu, itsehillintä ja kaikenlaisen moraalittoman käyttäytymisen välttäminen sekä pidättäytyminen sukupuolisesta kanssakäymisestä. Vaatimukset ulotetaan jopa ajatusten tasolle, joiden tulisi olla puhtaita ja toisia kunnioittavia.

Evankeliumin julistaminen ja Raamattujen jakaminen saavat ihmeitä aikaan.

Sofi tuli uskoon saatuaan ystävältään Raamatun

Sofi muistaa noudattaneensa huolellisesti ramadan-rituaaleja lapsuudestaan saakka saavuttaakseen Allahin suosion. Mutta hän oppi, että pelastus oli saavutettavissa ainoastaan Kristuksen kautta –  yksin armosta, yksin uskosta. Riippumatta siitä, kuinka hurskailta omat tekomme näyttävätkään, ne ovat vain tahrainen vaate kaikkitietävän, pyhän Jumalan silmissä.

”Kuulin Jeesuksesta eräältä kristityltä naiselta tiellä kulkiessani. Hän antoi minulle Raamatun ja neuvoi lukemaan sitä.” Sofi noudatti neuvoa. Hän löysi myös muiden uskovien seuraa ja alkoi salaa tavata heitä. ”Mennessäni tapaamaan heitä kerroin perheelleni olevani menossa työhön.” Hän piti uskonsa salassa niin kauan kuin pystyi, koska pelkäsi tulevansa surmatuksi. Mutta ensimmäisen ramadanin aikana kääntymyksensä jälkeen asia paljastui. ”Vanhempani seurasivat minua ja huomasivat, etten paastonnut. Äitini ymmärsi, että olin kääntynyt kristityksi.” He olivat raivoissaan.  ÄitI myös teki asian erittäin selväksi: ”Jos et paastoa, et ole enää lapseni!”

Vaikka he eivät surmanneetkaan Sofia kuten hän pelkäsi, hänen henkensä oli kuitenkin jatkuvasti uhattuna. Sofi tunsi, että hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin teeskennellä noudattavansa ramadania. ”Paastosin ja jopa valmistin paaston jälkeisiä aterioita heille. Saatoin mennä huoneeseeni ja teeskennellä rukoilevani islamilaisittain. Tosiasiassa rukoilin kuitenkin Jeesusta.”

Ramadan on muslimeille tärkeä paastokuukausi, jonka aikana kristinuskoon kääntyneillä on syytä erityiseen varovaisuuteen.

”En vaihtaisi uskoani mihinkään”

Päivän kääntyessä illaksi paasto keskeytyy, ja kaupunki kokee muutoksen. Hillitty ilmapiiri muuttuu lähes kaaokseksi. Näyttää siltä kuin ihmisillä ei olisi kotia, minne mennä. Kaikki ovat markkinoilla. Sillä hetkellä, kun moskeija kuuluttaa paaston päättymisestä, ihmiset ottavat ensimmäiset suupalansa ruokaa auringonnousun jälkeen. Khatia (huumeeksi luokiteltu piriste) pureskelevia ja tupakoivia miehiä näkyy kaikkialla ja keskustelu on äänekästä. Meneillään on tunteja kestävä juhla-ateria.

Sofin kaltaisille kristinuskoon kääntyneille ramadan on vaikeaa ja yksinäistä aikaa. Heillä on jatkuva paine näyttää siltä kuin he paastoaisivat, jotta eivät paljastaisi uskoaan ja joutuisi väkivallan uhreiksi. Juuri uskoon tulleet saattavat joutua kiusaukseen antaa periksi ja palata yksinäisyydestään takaisin yhteisöönsä. Kääntymys erotti heidät siitä.

Kysymykseen, miten Sofi kokee uudesta elämästään seuranneet vaikeudet, hän vastaa epäröimättä: ”On totta, että elämä voi olla kovaa, mutta olen löytänyt Kristuksen. Olen löytänyt sisäisen rauhan Hänen kauttaan. Nyt yhteisellä rukouksella (salat) on minulle uusi merkitys. Se ei ole minulle vain rituaali, kuten se oli aiemmin. Kohtaan siinä Jeesuksen.” Sofi ei vaihtaisi uskoaan mihinkään maailmassa. ”Olin aiemmin usein äkkipikainen ja suutuin helposti, mutta Jeesus on muuttanut elämäni.”

Rukousaiheita

Kiittäkää Herraa Sofin uskosta ja kaikesta tuesta, jota hän on saanut osakseen. Rukoilkaa Herran varjelusta hänelle ja muille kääntyneille – erityisesti ramadanin aikana. Rukoilkaa, että he tuntisivat Jumalan läsnäolon tuoman rauhan sisimmässään. Rukoilkaa viisautta kirkoille ja kristityille, jotka pitävät jumalanpalveluksia entisille muslimeille. Rukoilkaa myös, että kristityt todistaisivat rohkeasti Jeesuksesta, ja että yhä useampi muslimi kääntyisi kristityksi.

Rukoilkaa Open Doorsissa tehtävän työn puolesta, jota toteutamme ohjelmissamme tavoitteena:
– auttaa kristittyjä evankeliumin viemisessä muslimeille,
– valmentaa kristittyjä uusille uskoville suuntautuvaan koulutukseen,
– tarjota henkistä ja käytännön tukea vainotuille kristityille,
– tarjota tukea salassa toimiville uskovien yhteisöille ja auttaa niitä kasvamaan uskossaan.

Kuten Sofin tapaus osoittaa, Kristukseen turvautumalla sisäinen rauha säilyy ramadaninkin aikana.

Faktaboksi:

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.

Osallistu ramadanin ajan Open Doorsin uuteen rukousohjelmaan ”Perjantairukous”.

Kuuntele uunituore Podcast Turkin kristittyjen tilanteesta

 

 
Lahjoita A

Aiheet

,