Kristityt mukana auttamassa – ”Ensimmäistä kertaa Turkin hallitus haluaa tehdä yhteistyötä kristillisen seurakunnan kanssa”

 

Turkkiin ja Syyriaan helmikuussa iskeneet maanjäristykset tekivät pahaa jälkeä. – Kestää varmaan sukupolvia, ennen kuin katastrofin vaikutus alkaa laantua, Fidan Turkissa oleva työntekijä arvioi. (Hungarian Baptist Aid) 

Myös kristityt ovat aktivoituneet katastrofialueilla.

Maanantaina 6. helmikuuta Turkin Alanyassa asuva Fidan työntekijä oli kylässä naapurinsa luona, kun tavarat alkoivat heilua. Yhdeksänkerroksinen talo huojui jalkojen alla. Alanyan kaupunki selvisi kuitenkin onneksi vähällä noin 500 kilometrin päähän iskeneestä maanjäristyksestä. 

– En edes herännyt aamuyön ensimmäiseen järistykseen. Päivän aikana tapahtuman katastrofaalisuus alkoi selvitä, kun useat tv-kanavat lähettivät suoraa kuvaa järkyttävistä tuhoista, joissa on kuollut yli 40 000 ihmistä Turkissa ja Syyriassa, työntekijä kertoo. 

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Yli 300 000 asukkaan Alanyaan on jo alkanut tulla kotinsa menettäneitä ihmisiä. 

Eilen kaupungilla ja läheisessä Gazipaşan kaupungissa käydessäni näkyi järistysalueilta tulleita ihmisiä jonoissa rekisteröitymässä viranomaisille. Monet hotellit ovat avanneet ovensa majoitusta tarvitseville. 

Fida on helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö.

 

Vaikka tapahtumista on jo aikaa, tätä kirjoitettaessakin paljon ihmisiä on vielä kadoksissa ja toivo siitä, että heidät löydettäisiin hengissä, alkaa hiipua. 

Työntekijä kertoo, että katastrofi on yhdistänyt koko kansaa auttamaan hädänalaisia. 

Kestää varmaan sukupolvia, ennen kuin katastrofin jättämä vaikutus alkaa laantua. Monet Alanyassa asuvat ovat alkaneet miettiä, että kuinka turvallista asuminen täällä on, puhumattakaan heistä, jotka asuvat mannerlaattojen välisten alueiden lähellä. 

 

Turkkilaisten taloudellinen tilanne on jo valmiiksi ollut tukala rajun inflaation vuoksi. Paikallisilla seurakunnillakaan ei juuri ole taloudellisia mahdollisuuksia auttaa. Fida aloittikin hätäapukeräyksen, jolla tuetaan muun muassa Turkin protestanttista Kurtulus-kirkkokuntaa, jotta se voi toimittaa hätäapua maanjäristysalueille.  

Useat kristityt ovat lähteneet vapaaehtoistiimeihin auttamaan. Myös seurakunnat ovat vähäisistä varoistaan osallistuneet hätäavun antamiseen ja avustuskuormia on lähetetty yhteistyössä paikallisen katastrofi- ja hätätilaviraston kanssa.  

Yli viikon jälkeen monet vapaaehtoiset seurakuntalaiset ovat väsyneet ja tarvittaisiin ”vaihtomiehiä”. Siksi olemmekin kasaamassa uusien vapaaehtoisten seurakuntalaisten ryhmiä, jotka voisivat päästää välillä toiset huilaamaan, työntekijä raportoi. 

 

Maanjäristysalueella sijaitsee kahdeksan Kurtuluş-seurakuntaa, jotka selvisivät onneksi vähäisin vahingoin.  

Vaikka tapahtunut on surullista, niin uskon, että ahdinko saa ihmiset etsimään Jumalaa ja laittamaan asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen elämässään. Tapahtuma myös herättää kristityt eri puolilla maailmaa rukoilemaan näiden kansojen puolesta.  

Fidan työntekijä kertoo, että kumppanin esimerkillinen avustustoiminta järistysalueilla on vaikuttanut niin, että ensimmäistä kertaa maan hallitus haluaa tehdä yhteistyötä kristillisen seurakunnan kanssa. Se on suuri luottamuslause seurakunnalle. 

 

Kurtuluksella on pari vuotta sitten perustettu hätätilanteisiin varautunut työryhmä. Tuhoalueelle lähettiin heti seitsemän keittiöiksi varustettua autoa, joista voidaan tarjota lämmintä ruokaa, esimerkiksi keittoa ja teetä. 

Myös generaattorit ovat olleet suureksi avuksi, sillä niiden avulla on pystytty käyttämään vesipumppuja, jotka ovat sähkökatkoksen jälkeen seisoneet. Onnettomuusalueille on kuljetettu myös vettä, erilaisia hygieniatarvikkeita, lasten vaippoja ja peittoja. 

 

Vapaaehtoiset ovat myös asettuneet uhrien rinnalle ja yhdessä heidän kanssaan rukoilleet. Useat seurakunnat ja seurakuntalaiset ovat avanneet ovensa majapaikkaa tarvitseville. Myös katastrofin aiheuttamiin traumoihin on alettu antaa ammatillista apua. 

– Nyt haasteena ovat kulkutaudit, jotka ovat alkaneet levitä tuhoalueella, kun kaikkia ruumiita ei ole pystytty löytämään, eikä kaikkia löydettyjä hautaamaan. Samoin käymälöiden ja muiden saniteettitilojen puute on osaltaan syynä tautien leviämiseen, Fidan työntekijä kertoo. 

– Myös ryöstelijät ovat jatkuvana vaarana avustustyöntekijöille, ja jotkut tiimimme ovat sen vuoksi joutuneet vaihtamaan paikkaa useasti. 

Poikkeuksellisesti jutussa ei ole julkaistu haastatellun työntekijän nimeä turvallisuussyistä. 

 

Turkkilaisten seurakuntien hätäapua voi tukea lahjoittamalla Fidan keräykseen osoitteessa fida.info.