Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kristityt maanviljelijät kamppailevat talouden kanssa

 

Kuva: Wikipedia.

Ruotsin Alundassa järjestettiin marraskuun viimeisenä viikonloppuna kristittyjen maanviljelijöiden Pohjoismaiden konferenssi.

– Moni viljelijä on väsynyt, taakoitettu ja velkaantunut, mutta Jumala on suurempi ja hänellä on suunnitelma, sanoo uusikaarlepyyläinen maanviljelijä Kaj Nylund.

Nylund hoitaa vaimonsa Inge-Gerdin kanssa sadan emakon yhdistelmäsikalaa.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Ongelmat maatiloilla ovat kaikissa pohjoismaissa samankaltaisia. Talouden kanssa on tiukkaa. Useilla tiloilla kaikki tuotto menee kulujen kattamiseen, jolloin työstä ei jää lainkaan palkkaa. Suuri byrokratian määrä rasittaa ja säiden vaihtelu tuo haasteita.

– Omassa voimassa toimiessamme vaikeudet saattavat ajaa meidät epätoivoon. Jumalan huolenpidossa pelkoa on vähemmän ja tunnemme olevamme vapaita, kertoo Kjell Sandahl, joka hoitaa Etelä-Ruotsissa perheensä ja veljensä perheen kanssa 530 lehmän maitotilaa.

– Yhteys toisten viljelijöiden ja etenkin kristittyjen kanssa on tärkeää. Maanviljelyn tärkeyttä ei monissa seurakunnissakaan tunnuta ymmärtävän. Kuitenkin jokainen joka haluaa syödä, on tekemisissä viljelyn kanssa.

Kristityt maanviljelijät ovat viime vuosina kokoontuneet eri puolilla Eurooppaa. Suomessa pienimuotoisia kokoontumisia on ollut ruotsinkielisellä rannikolla jo usean vuoden ajan.

– Toiveenamme on, että verkosto laajenisi koko Suomeen ja saisimme mukaan lisää suomenkielisiä, Kaj Nylund kertoo.

– Haluamme, että viljelijät voivat olla rohkaisemassa ja tukemassa toisiaan.

Esimerkkinä Suomen toiminnan käynnistymiselle on ollut Ruotsin Kristna Bönder -järjestö, jolla on takanaan jo 30 vuoden historia. Puheenjohtaja Herbert Nyman toteaa, että mukana on eri seurakuntiin kuuluvia ihmisiä.

– Organisaatio ei ole oleellinen, vaan yhteys. Emme ole seurakuntien kilpailija, vaan on tärkeää voida jakaa asioita kollegoiden kanssa.

Ruotsissa järjestetään vuosittain suuri maanviljelijöiden konferenssi ja ”viidestä kymmeneen” pienempää tapahtumaa eri puolilla maata. Mukana toiminnassa on myös poronhoitajia ja kalastajia.

Kolmipäiväiseen konferenssiin osallistui edustajia Ruotsista, Suomesta, Norjasta ja Tanskasta. Kokoontumisen teemana oli ”Tulevaisuus ja toivo”.

 
Artikkelibanneri perussanoma

Aiheet