Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kristityn teinin kohtalo esillä Nigerian presidentinvaalien alla

 

Leah Sharibu oli 14-vuotias, kun Boko Haram kaappasi hänet täsmälleen vuosi sitten. (Kuva: Perhe)

Nigeriassa järjestettiin presidentinvaalit 23. helmikuuta 2019.

Vuosi sitten 19. helmikuuta koillis-Nigeriassa, Yoben osavaltiossa Chibokin sisäoppilaitokseen hyökännyt Boko Haram -islamistiryhmä kaappasi 110 tyttöä. Hallituksen neuvoteltua ryhmän kanssa 104 tytöistä vapautettiin. Viiden oletetaan kuolleen. Edelleen vangittuna on kristitty, 15-vuotias Leah Sharibu, joka on kieltäytynyt luopumaan uskostaan.

Leahin puolesta -kampanjan puheenjohtaja Mr. Ogeb sekä useat muut tahot vaativat presidenttiehdokkailta suunnitelmaa tyttöjen vapauttamiseksi. Puheenjohtaja puhui toimittajille Abujassa kaappauksen vuosipäivänä. ”Kertokaa meille, kuinka aiotte toimia vapauttaaksenne Leahin ja muut Chibokin tytöt? Hallituksenhan onnistui vapauttaa 100 Chibokin tyttöä. Näyttäkää, että hallitus pystyy vapauttamaan Leahin ja muut tytöt”.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

”On surullista ja poliittinen virhearvio, että presidenttiehdokkaat väistävät kannanottoa Leahin ja muiden kaapattujen tyttöjen suhteen”, kommentoi pastori Gideon Para-Mallam ihmisoikeusryhmästä.

”Pitäkää se mitä olette luvanneet”

Kaappauksen ensimmäisenä vuosipäivänä sukulaiset ja naapurit sekä kaapattujen tyttöjen vanhempienyhdistys kokoontuivat Leahin perheen kotiin osoittaakseen myötätuntoa tytön vanhemmille. Heillä ei ole tietoa Leahin tilanteesta.

Yhdistyksen puheenjohtajan mukaan hallituksen pitäisi suostua Boko Haramin vaatimuksiin, jotta Leah vapautettaisiin. Presidentin pitäisi toimia kuin kyseessä olisi ”hänen oma lapsensa”.

BBC:n mukaan presidentti ja hallitus ovat sitoutuneet  Leahin vapauttamiseen. ”Yksinäistä Dapchin koulutyttöä ei hylätä.”

”Heidän on pidettävä lokakuussa antama lupauksensa – pelastettava tyttäreni”, vaati Leahin äiti puhuessaan tulkin välityksellä toimittajille Abujassa. ”Lokakuun jälkeen en ole kuullut mitään liittovaltion hallinnolta”, Leahin isä  kertoi Nigerian TVC-haastattelussa. ”Vain kirkko ja muslimit ovat yrittäneet tehdä parhaansa. Hallitus on pysynyt hiljaa. Anon edelleen sen tekevän kaikkensa tyttäreni vapauttamiseksi”, isä sanoi.

Lokakuussa Boko Haram uhkasi tappaa Leahin ja kolme muuta panttivankia surmattuaan kansainvälisen Punaisen Ristin kätilön.

”Päästäkää minut ahdingostani”

Ystäviensä vapauttamisen jälkeen Leah viestitti äidilleen: ”Äiti, älä ole hädissäsi. Tiedän, että sinulla on vaikeaa ikävöidessäsi minua. Vakuutan, että olen kunnossa […] Uskon, että näemme vielä kasvokkain. Jos emme täällä, ainakin Herramme Jeesuksen Kristuksen huomassa.”

Elokuussa Ahmad Salkida sai käsiinsä 35 sekunnin äänitteen, jossa Leah pyytää apua perheelleen ja itselleen. ”Anon myös ihmisiltä apua äidilleni, isälleni, nuoremmalle veljelleni ja sukulaisilleni. Autattehan minut ahdingostani. Pyydän teiltä myötätuntoa. Käännyn hallituksen, erityisesti presidentin puoleen, säälikää minua ja päästäkää minut täältä. Kiitos.” Leah sanoi.

Open Doors pitää yllä sähköpostikampanjaa välittäen rohkaisukirjeitä Leahin vanhemmille. Maailmanlaajuisen kristillisen solidaarisuuden oikeusavustusryhmä huomioi Leahin vankeuden vuosipäivän Lontoossa protestoimalla Nigerian suurlähetystön edessä. Ryhmä vaati Leahin ja Chibokista 2014 koulustaan kaapatun 112 tytön vapauttamista.

Lähde

 

Nigeria on World Watch List 2019 sijalla 12. Lue lisää.

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen