Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kiinassa kristinuskosta uhataan riisua kaikki länsimaiset vaikutteet – tilalle vaikutteita aasialaisista uskonnoista

 

Kuva: iStock/danielvfung

Protestanttisen Three-Self Church -kirkon kansallisen komitean johtaja Xu Xiaohong on vannonut, että Kiinan kristillisyydestä poistetaan kaikki länsimaiset vaikutteet.

Xu Xiaohongin mukaan Pekingissä on havaittu kristinuskon ongelmaksi ulkomaiden vaikutus, sekä yksityiset kokoontumispaikat, Christian Post uutisoi.

”Kiinan vastaiset voimat, jotka pyrkivät vaikuttamaan yhteiskunnalliseen vakauteemme tai jopa horjuttamaan maamme hallintoa, on tuomittu epäonnistumaan”, Xu Xiaohong sanoi Pekingissä pidetyssä konferenssissa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Hän huomautti, että kristinusko levisi Kiinaan aikana, jolloin länsimaat valloittivat maata, minkä vuoksi uskontoon liittyy aina länsimaisia vaikutteita. Hänen mukaansa länsimaisen vaikutuksen takia Kiinan kirkot haluavat nyt pysyä riippumattomina ja keskittyä omaan toimintaansa.

Xu Xiaohong toteaa, että kirkko tukee tiukasti Kiinaa, jotta yksittäiset mustat lampaat, jotka kristillisyyden nimissä osallistuvat kansallisen turvallisuuden heikkenemiseen, saataisiin oikeuden eteen. Hän lisäsi, että Kiinan kristinuskon on päästävä eroon kaikista ”ulkomaalaisen” uskonnon jäljistä, ja että sen on perustettava oma kiinalainen teologiansa.

Viisivuotisen suunnitelman mukaan Kiinan uskonnollisten viranomaisten vapauttamat protestanttiset kirkot pyrkivät tuomaan uskontoon enemmän ”kiinalaista” vaikutusta. Tähän kuuluu esimerkiksi uuden testamentin uudelleenkirjoitus käyttäen buddhalaisia pyhiä kirjoituksia ja kungfutselaisuuden opetuksia sosialististen ihanteiden puolustamiseksi.

Puheessaan Xu kiitteli aikaisempia yrityksiä  kiinalaistaa kristinuskoa maassa. Näihin lukeutuu esimerkiksi 1900-luvun boksarikapina ja vuosina 1922–1927 tapahtunut anti-kristillinen liike. Molempia tapahtumia leimasi kristinuskon vastainen väkivalta.

Yhdysvaltalaisen uskonnonvapaus komission virkamies Sam Brownback sanoi viime perjantaina, että Kiina on sodassa uskontoa vastaan. Hänen mukaansa Kiinan hallitus pyrkii varmistamaan, että uskonnolliset vähemmistöryhmät ovat ”julmasti ja voimakkaasti” sen hallinnassa.