Kristillisdemokraatit tukee Sauli Niinistöä presidentinvaaleissa

 

Kuva: Esa Erävalo

Kristillisdemokraattien puoluekokouksessa päätettiin äänestämällä, ettei puolue aseta omaa presidenttiehdokasta. Puolue suosittelee jäsenilleen, että he kannattaisivat puoluesiin sitoutumatonta kansanliikettä, joka tukee Sauli Niinistöä.

Äänestyksen tulos oli selkeä: suurin osa äänesti sen puolesta, että KD kannattaa puoluesiin sitoutumattoman kansanliikettä, joka pyrkii asettamaan Sauli Niinistön ehdolle presidentinvaaleihin.

Äänestyksen jälkeen jaettiin kannattajakortteja, joita vapaaehtoiset saivat halutessaan allekirjoittaa. Kansanliikkeen tulee kerätä 20 000 kannattajakorttia, jotta se voi asettaa Sauli Niinistön ehdolle presidentinvaaleihin.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah piti ennen äänestystä puheenvuoron, jossa hän ilmoitti, ettei aijo asettua ehdolle presidentinvaaleissa. Hän sanoi, että jos puolue ei aseta omaa ehdokasta, niin hänen mielestään sen tulee kannattaa istuvaa presidenttiä.

– Kun tässä tilanteessa katselee maailmaa, tarvitaan hyvää ulkopoliittista kokemusta ja luottamusta koko kansakunnalta. Koska jäsenistön keskuudessa on niin suurta luottamusta istuvaa presidenttiä kohtaan, näen, että meidän tulisi suositella jäsenistöllemme hänen tukemistaan, Essayah kommentoi asiaa.

Asiasta keskusteltiin pitkään: osa halusi puolueelle oman ehdokkaan, osa kannatti Essayah ajatusta kannattaa istuvaa presidenttiä. Esimerkiksi Peter Östman kommentoi asiaa niin, että KD voisi profiloitua eri tavalla kuin muut puolueet kannattamalla istuvaa presidenttiä.

– Uskallamme päättää asiasta itsenäisesti riippumatta siitä, mitä muut puolueet tekevät, hän sanoi.

Toisessa puheenvuorossaan ennen äänestystä hän lisäsi, että äänestyksen tuloksesta huolimatta KD ei kannata kokoomusta, vaan Sauli Niinistöä.

Loppujen lopuksi äänestyksen tulos oli kuitenkin erittäin selkeä. Ensin enemmistö äänesti, ettei omaa ehdokasta aseteta ehdolle. Sen jälkeen enemmistö päätti, että puolue kannattaa Sauli Niinistöä.

– Keskustelu ja tunteet kävivät kuumina. Toivon kuitenkin, että lähdemme kaikki täältä pois voittajina, Östman kommentoi äänestyksen jälkeen.

Hän korosti, että äänestyksen tulos on pelkkä suositus.

– Voitte vapaasta tahdosta päättää, miten toimitte.