Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Köyhyys on vähentynyt ratkaisevasti Afrikassa

 

Kubuya Kahoo työllistää itsensä ompelemalla Kongossa. Kuva: Ville Asiakainen / Kirkon Ulkomaanapu

Tänään julkaistu riippumaton raportti kehitysyhteistyön tuloksista toteaa, että apu menee perille.

Ritva Reinikan raportti Tuottaako kehitysyhteistyö tuloksia? on julkaistu tänään. Raportista käy ilmi, ettei kehitysapu heikennä autettavan maan kehittymisen mahdollisuuksia tai köyhien ihmisten asemaa. Afrikassa köyhyys on vähentynyt ratkaisevasti viimeisen 15 vuoden aikana kehitysyhteistyön ansiosta.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg toteaa, että Reinikan raportti tulee valitettavasti myöhässä hallituksen kaavailemiin budjettileikkauksiin nähden. Hän huomattaa, että leikkausten kautta useampi kansalaisjärjestö voi jopa lakata toimimasta. Samalla hän ehdottaa yhtä tapaa kehitysyhteistyön tekemiseksi.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Se voisi olla jo kansalaisten laajaa tukea nauttiva kansalaisjärjestötoiminta, joka keskittämisen hengessä saa lisävolyyminsä suoraan kansalaisilta.

Tiedottaminen on tärkeää

Laajamittainen kehitysavun tuloksien arviointi ja sen vaikuttavuudesta tiedottaminen ovat raportin mukaan tärkeitä aiheita. Tuloksia saavat parhaiten aikaan vertailun mukaan järjestöt, jotka keskittyvät humanitaariseen apuun.

Keskittäminen nouseekin monessa kohtaa esiin. Raportissa todetaan muun muassa, että kehitysyhteistyötä kannattaa keskittää, eikä yrittää auttaa liian montaa kohdetta yhtä aikaa. Kansallisten ohjeiden avulla raportissa pyritään auttamisen tuloksellisuuden parantamiseen.

Kirkon Ulkomaanapu on jo keskittänyt kuluvalla strategiakaudella kolmeen aiheseen: toimeentuloon, koulutukseen ja rauhaan. Samalla ohjelmamaiden määrä on puolitettu. Ulkomaanapu on saanut tuloksia aikaan muun muassa rauhanneuvottelujen saralla Somaliassa, sekä tarjoamalla koulutusta naisille ja nuorille Nepalissa ja Kongossa. Opiskelun kautta 60-72 prosenttia opiskelijoista on työllistynyt.

Lähde: Kirkon Ulkomaanapu