Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

”Koskahan ensimmäinen piispa tulee pyytämään uskovaiselta kansalta anteeksi?”

 

Kirkkoherra Jouni Lehikoisen (oik.) mukaan uskovainen kansa ei saa aina kovin hyvää kohtelua kirkossa. KUVA: MIKAEL ELMOLHODA.

Lauantain debatissa Kansanlähetyspäivillä keskusteltiin myös uskonnonvapaudesta yhteiskunnassa ja kirkossa.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan julkisen keskustelun ilmapiirissä on tapahtunut voimakas muutos viimeisten 20–30 vuoden aikana.

– Meillä elettiin pitkään äärimmilleen kärjistäen sen mukaan, että uskonto on yksityisasia. Siitä ei sovi puhua edes lähipiirin kanssa, eikä varsinkaan julkisesti. Nyt johtavatkin poliitikot ovat rohkaistuneet avaamaan omaa vakaumustaan. Uskosta, kristinuskostakin on tullut sallittu keskustelunaihe. Pidän tätä kehitystä hyvänä, Laaninen sanoi.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen puolestaan tarkasteli uskonnonvapautta kirkossa.

– Tuntuu joskus, että kirkossa uskovaiset ovat kaikkein suurin ongelma, joka pitäisi mahdollisimman nopeasti lakaista pois. Koskahan ensimmäinen piispa tai kirkon johto tulee julkisesti pyytämään uskovaiselta kansalta anteeksi sitä kohtelua, mitä se porukka saa osakseen? Lehikoinen kyseli.

Hän kuitenkin jatkoi, ettei halua luoda turhan synkkiä näkymiä.

– Luterilaisen kirkon piirissä on paljon uskovia ihmisiä, jotka tekevät nöyrästi töitä, jotka pitävät lamppua palamassa eikä vakan alla. Jossain päin heillä on vaikeampaa tehdä töitä ja jossain päin helpompaa. On hienoa, jos on rukoileva seurakunta takana.

Lehikoinen myös kiitteli, että kanssakeskustelijat Päivi Räsänen (kd.), Timo Laaninen (kesk.) ja Mika Niikko (ps.) puhuvat uskonasioista.

– Usein ennen vaaleja uskovaisia on paljon enemmän kuin vaalien jälkeen. Mutta hyvä, että näin vaalien jälkeenkin heitä löytyy, Lehikoinen sanoi ja sai juhlavierailta nauruntäyteiset aplodit.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie