Koronaluvut ovat maltillisia Kambodžassa – perheradio valistaa ja tukee kansalaisia

 
Krusa FM:n tuottaja Sim Sovannkiry ja kasvomaski.

Lokakuun puoliväliin mennessä Kambodžassa ei kukaan ollut virallisten tilastojen mukaan kuollut koronaan. Siihen on monia syitä, mm. kasvomaskien käyttö, kertoo radioasema Krusa FM:n tuottaja Sim Sovannkiry. Kuva: FEBC-Kambodža.

Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä sijaitsevan Krusa FM:n työntekijöillä on kasvosuojaimet, henkilökuntaa muistutetaan etäisyyksien pitämisestä, ja he työskentelevät mieluummin vierekkäin kuin kasvotusten.

− Pidämme toimiston puhtaana ja pesemme käsiä usein. Pysymme kaukana niiskuttavista tai yskivistä henkilöistä ja jos jollain on kuumetta, yskää tai hengitysvaikeuksia, hän ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Jokaisessa huoneessa on muistutuksia koronasta. Henkilökunta käyttää maskeja sekä toimistossa että matkalla töihin, kertoo kambodžalaisen perheradioasema Krusa FM:n tuottaja Sim Sovannkiry.

Lokakuun puoliväliin mennessä Kambodžassa kukaan ei ollut virallisten tilastojen mukaan kuollut koronaan. Maassa on noin 16 miljoonaa asukasta. Tilastoissa on 283 sairastunutta (tilanne 16.10.), joista muutamat ovat olleet tai ovat sairaalahoidossa. Sim Sovannkiry näkee viisi syytä maltillisiin lukuihin:

Perheniemi neliöb. 5.3.- MJa

Kambodžalaiset pelkäävät virusta, käyttävät maskeja ja huolehtivat puhtaudesta. Sairastuneet ovat olleet nuoria. Terveysministeriö on asettanut kuumeenmittauspaikkoja. Hallitus varoittaa suurten ryhmien kokoontumisista; esimerkiksi koululuokassa saa olla 20−25 oppilasta ja jalkapallostadionilla katsojia 10 prosenttia stadionin tilavuudesta. Koronamuistutuksena toimii myös puhelimen äänihälytys ”Yhdessä koronavirusta vastaan terveysministeriön suosituksesta”.

Myös kristillisissä kirkoissa ja buddhalaisissa temppeleissä korostetaan käsienpesua ja maskien pitämistä. Lisäksi kokoontumiset on rajoitettu 30 minuuttiin.

Uusia kuuntelijoita keski-ikäisistä ja ei-kristityistä

Kambodžan vaatetusteollisuus on saanut kovia iskuja koronapandemian aikana. Pääministerin mukaan 57 vaatetehdasta on joutunut lopettamaan toimintansa raaka-aineen vähyyden tai pienten tilausmäärien vuoksi.

Myös Krusa FM:n yleisössä on tehdastyöläisiä, joten talouden kriisi on koskettanut heitä ja heidän perheitään. Useimmat työttömiksi jääneet ovat muuttaneet takaisin maakuntiin työskentelemään maatilalla tai muuhun paikalliseen työpaikkaan.

Viimeisten kolmen kuukauden aikana Krusa FM on saanut uusia kuuntelijoita lähinnä keski-ikäisten parista ja ei-kristityistä. Varsinkin näihin ryhmiin kuuluvat reagoivat Facebookissa oleviin suoriin lähetyksiin.

Myös terveydenhuoltoa ja turvallisuutta käsittelevä kotilääkäriohjelma on suosittu. Radioasema muistuttaa jatkuvasti yleisöään huolehtimaan koronarajoituksista, myös draaman keinoin. Koulujen ollessa suljettuina vanhemmat arvostavat perheradiota, kuten tämä muslimiperhe:

− En ole kristitty, mutta kuuntelen mielelläni Krusa FM:ää. Kiitos, että olette tehneet hyvää työtä tuottaessanne korona-aiheisia ohjelmia. Ymmärrän, miksi meidän tulee olla varovaisia. Ohjelmassa puhuttiin siitä, kuinka vanhempien pitää välittää lapsista, motivoida ja neuvoa heitä, kun koulut on suljettu koronan vuoksi.

Krusa FM:n uusilla verkkosivuilla ja älypuheinsovelluksessa on hengellisen materiaalin lisäksi kasvatuksellista materiaalia kambodžalaisten perheiden tueksi.

Eila Murphy

 
Sansa artikkeliban. 15.2. alkaen MJa