Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Korona verotti jo toistamiseen Kauneimmat Joululaulut -kampanjan keräystulosta

 

Kauneimmat Joululaulut -kampanjan tuotoilla tuetaan kehitysmaiden kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten koulutusta, terveydenhoitoa ja turvaa.
Kuva: Teija Lievonen

Kauneimpia Joululauluja laulettiin viime jouluna jo toista kertaa koronarajoituksin. Keräystulos 443 000 euroa on jokseenkin samaa tasoa kuin vuosi sitten, mutta vain reilu kolmannes vuoden 2019 tuotoista.

”Olemme iloisia ja kiitollisia siitä, että seurakunnat pystyivät jouluna järjestämään yhteislaulutilaisuuksia edellisvuotta paremmin. Toki erilaiset osallistumisrajoitukset ja ihmisten yleinen varovaisuus vaikuttivat osallistujamääriin, mutta onneksi perinteisten tilaisuuksien rinnalla järjestettiin myös paljon striimattuja tilaisuuksia”, kertoo varainhankinnan päällikkö Hanna Kalanne Suomen Lähetysseurasta.

Viime jouluna Kauneimpia Joululauluja laulettiin toista kertaa koronan varjossa. Keräystulos oli suunnilleen sama kuin edellisvuonna, 443 000 euroa. Suurin osa Kauneimmat Joululaulut -kampanjan tuloksesta koostuu perinteisesti seurakuntien järjestämissä yhteislaulutilaisuuksissa koottavista kolehdeista. Jouluna 2019, juuri ennen koronapandemiaa, Kauneimmat Joululaulut -kampanja tuotti historiansa parhaan tuloksen, 1,2 miljoonaa euroa.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

Kampanjan keräysvarat käytetään Lähetysseuran mukaan kehitysmaiden kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten koulutukseen, terveydenhoitoon ja turvaan. Keräystuotoilla pyritään parantamaan erityisesti tyttöjen, vammaisten ja syrjittyihin vähemmistöihin kuuluvien lasten asemaa.

”Kiitos jokaiselle lahjoittajalle sekä jokaiselle seurakunnan työntekijälle ja vapaaehtoiselle, joka oli tilaisuuksia järjestämässä. Keräysvaroilla pystymme taas auttamaan lukuisia heikoimmassa asemassa olevia lapsia maailmalla”, Kalanne sanoo.

Varpunen jouluaamuna nousi ykköseksi

Kauneimmat Joululaulut -verkkosivulla oli taas tuttuun tapaan mahdollisuus äänestää omaa suosikkijoululauluaan. Ääniä annettiin lähes 12 000 kappaletta.

Viiden kärki on hyvin tasainen ja sama kuin vuonna 2020, erona vain se, että edellisvuoden ykkönen ja kolmonen vaihtoivat nyt paikkoja. Kärkeen kiilasi Sakari Topeliuksen ja Otto Kotilaisen Varpunen jouluaamuna. Kakkossijan säilytti viime vuosina kovasti suosiotaan kasvattanut Carola Häggkvistin säveltämä ja Pia Perkiön suomeksi sanoittama Taivas sylissäni. Vexi Salmen ja Kassu Halosen Sydämeeni joulun teen tuli kolmanneksi. Lähelle kärkikolmikkoa nousivat Pekka Simojoen Tulkoon joulu ja toinen Topeliuksen sanoittama, Karl Collanin säveltämä Sylvian joululaulu.

Kärkiviisikon jälkeen äänimäärät putoavat selkeästi. Mainittavaa on kuitenkin, että kymmenennelle sijalle nousi hyvin tuore ja vasta toista kertaa lauluvihossa ollut Anna-Mari Kaskisen ja Jiri Kurosen Jouluna he ovat kaikki täällä.

Ensi jouluna juhlan aihetta

Ensi jouluna Kauneimpia Joululauluja lauletaan jo 50. kerran ja sitä on tarkoitus juhlistaa näyttävästi. Kauneimmat Joululaulut sai alkunsa vuonna 1973, kun kanttorit yhdessä Suomen Lähetysseuran kanssa halusivat kehittää hiljaiseen kolmanteen adventtisunnuntaihin tapahtuman, jossa myös kerättäisiin varoja lähetystyölle. Vuosien kuluessa Kauneimmista Joululauluista on kasvanut Suomen suurin musiikkitapahtuma, eikä kolmas adventtikaan ole enää kirkoissa hiljainen.