Korona-ajan Kauneimmat Joululaulut lauletaan pienemmällä porukalla

 

Kauneimmat Joululaulut kampanjan keräysvaroilla tuetaan heikoimmassa asemassa olevia lapsia. Kuvassa kolumbialainen Edwin. Kuva: Katja Tynkkynen

Joulun alla kirkot ovat perinteisesti täyttyneet ääriään myöten Kauneimpien Joululaulujen laulajista. Miten käy tänä vuonna, kun koronaepidemia asettaa rajoituksia kokoontumiselle ja erityisesti laulamisen sanotaan olevan riskialtista?

– Kauneimmista Joululauluista on tullut seurakuntien toiminnassa aivan keskeinen tapahtuma, jonne  kaikenikäiset kokoontuvat nauttimaan joululauluista, tunnelmasta, muistoista ja sävelistä. Me Lähetysseurassa toivomme hartaasti, että seurakunnissa löytyy uskallusta, tahtoa ja taitoa järjestää tavanomaisesta poikkeavalla tavalla koskettavia tapahtumia joululaulujen äärellä – unohtamatta tietysti koronarajoituksia ja turvallisuutta. Lahja maailman lapsille on nyt todella tarpeellinen! varatoiminnanjohtaja Satu Kantola toteaa.

Viime joulun alla tehdyt tutkimukset kertoivat, että Kauneimmat Joululaulut ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisten joulunvietossa. Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan kolme viidestä suomalaisesta osallistuu Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksiin, ja Postin kyselyssä ne olivat joulun kolmanneksi paras asia ykkössijan jakaneiden yhdessäolon ja jouluruoan sekä toisen sijan saaneen joululoman jälkeen.

Perheniemi neliöb. elokuu MJa

Ulkoilmatilaisuuksia ja useampia tilaisuuksia vähemmällä väkimäärällä

Koronaepidemian aikana seurakunnat ovat tehneet digiloikkia ja jumalanpalveluksia on striimattu ahkerasti. Todennäköisesti myös joululauluja lauletaan tänä jouluna paljon tietokoneiden äärellä kotona striimausta seuraten.

Useat seurakunnat ovat kertoneet pyrkivänsä järjestämään entistä useampia tilaisuuksia niin, että mahdollisimman monet pääsisivät mukaan ja turvavälit pystyttäisiin silti säilyttämään. On myös ideoitu erilaisia ulkona järjestettäviä tilaisuuksia, kuten joululauluvaellus, laulava joulutervehdys, parvekelaulut tai vaikkapa urheiluhallissa tai muissa isoissa tiloissa järjestettävät tilaisuudet, joissa etäisyyttä muihin on helpompi pitää.

Keräysvaroilla tukea lapsille

Kauneimmat Joululaulut -äänestykseen osallistui viime vuonna yli 15 000 ihmistä. Eniten ääniä sai Sakari Topeliuksen sanoittama surumielinen Varpunen jouluaamuna. Seuraaviksi tulivat Pekka Simojoen Tulkoon joulu sekä Kassu Halosen ja Vexi Salmen Sydämeeni joulun teen. Tänäkin jouluna jokainen voi käydä Kauneimpien Joululaulujen verkkosivuilla äänestämässä omaa suosikkiaan ja vaikuttaa siihen, mitkä laulut tulevat ensi vuoden vihkoon.

Viime vuonna Kauneimmat Joululaulut -kampanja keräsi historiansa parhaan tuloksen, 1 165 000 euroa. Lähetysseura tukee keräysvaroilla heikoimmassa asemassa olevia lapsia yli 20 maassa. Niillä parannetaan muun muassa lasten ja äitien terveyttä, autetaan perheitä saamaan parempaa ravintoa ja puhdasta vettä sekä kehittämään toimeentulomahdollisuuksia. Lähetysseura tukee myös erityisesti vammaisten ja vähemmistöihin kuuluvien lasten koulutusta sekä oikeuksien toteutumista.

Tapahtuman suojelija on tänä vuonna Paula Koivuniemi.

 

 
Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)