Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Kolumnisti Kirsi Rostamo: ”Kirkko selviytyy vain rakenteellisilla muutoksilla”

 

Tiukan taloustilanteen keskellä elävä evankelis-luterilainen kirkko ei ole herännyt kriisitietoisuuteen, arvioi Seurakuntalainen.fi:n kolumnisti Kirsi Rostamo.

Radio Dein toimitusjohtajana työskentelevä ja seurakunnan luottamushenkilönä toimiva Rostamo sanoo seurakuntien joutuvan askarroimaan juustohöylämäisten leikkausten kanssa, joilla todellisuudessa pahennetaan taloutta säästöjen kohdistuessa toimintaan, ihmisten tavoittamiseen ja markkinointiin. Rostamon mielestä kirkolla on kiire tehdä rakenteellisia uudistuksia.

”Kun henkilöstöä ei haluta vähentää, vähennetään tavoittavaa työtä, markkinointia ja toimintaa. Monen käyttämä juustohöyläleikkuri toimii kyllä suhdannevaihteluissa, mutta lamasta selviydytään vain rakenteellisilla muutoksilla”, Rostamo kirjoittaa Seurakuntalainen.fi:n blogissa.

Rostamo siteeraa blogissaan Nurmijärven seurakunnan hallintopäällikkö Sami Ojalaa: ”Meillä on paljon sellaisia rakenteita, jotka pitäisi räjäyttää. Esimerkiksi kirkon keskushallinnossa on yhteensä 400 työntekijää. Koko kirkkolainsäädännöstä voitaisiin luopua ja noudattaa Suomen lakia, ja kirkkolaissa säätää vain uskoon ja oppiin liittyvistä asioista”, laukoo Ojala Radio Dein haastattelussa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Ojalan mukaan kirkollisessa päätöksenteossa näkyy toimintakulttuuriin liittyvä lasikatto, joka jarruttaa merkittävien rakenteellisten muutosten tekemistä. Nurmijärven seurakunnan hallintopäällikkö ilmaisee asian suorasukaisesti:

”Kirkossa on kollektiivinen, jatkuva muutoksen pelko. Tämä on niin surkeasti ja säälittävästi organisoitu koko touhu.”

Kirsi Rostamon mukaan kirkon tulisi karsia byrokratiaa – siitäkin huolimatta, että ”ainahan on olemassa vaara, että jonkun valta kaventuu, kun joku tarpeeton byrokratian taso lopetetaan.”

Rostamo ehdottaa myös vapaaehtoistyöntekijöiden roolin kasvattamista kirkon toiminnassa.

”Nykyään kirkon työntekijöitä on noin 21.000. Perustehtävät pystytään hoitamaan vähemmälläkin, sillä 30 vuotta työntekijöitä oli puolet vähemmän. Viimeisen kymmenen vuoden aikana työntekijämäärä on pysynyt ennallaan, vaikka jäsenkato on supistanut kirkon jäsenmäärää kymmenellä prosenttiyksiköllä.”

Kirsi Rostamon kolumni ”Kirkon rakenteita pitäisi räjäyttää”

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)