Lapuan tuomiokapituli antoi varoituksen homopareja vihkineille papeille

Kuvituskuva. Kuva: Pixabay

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli käsitteli tänään (18.10) pidetyssä istunnossa kahta tapausta, joissa molemmissa pappi on vihkinyt kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä avioiliittoon.

Istunnossa käsiteltiin Seinäjoen seurakunnan seurakuntapastori Henna Salon kesäkuussa toimittamaa vihkimistä ja  Jyväskylän seurakunnan seurakuntapastori Eeva-Kaisa Rossin suorittamaa vihkimistä elokuussa.

Tuomiokapituli kertoo tiedotteessaan, että tapauksissa arvioitiin perusoikeuksiin kuuluvien uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden suhdetta, voimassa olevia säännöksiä ja ohjeita sekä papin velvollisuuksia.

Päätöksen mukaan ”pastorit Henna Salo ja Eeva-Kaisa Rossi ovat tietoisesti toimineet vastoin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kantaa, Lapuan hiippakunnan piispan Simo Peuran hiippakunnan papeille antamaa ohjeistusta, pappisviran velvoitteita ja pappislupaustaan.” Tämän perusteella Salo ja Rossi saivat kirjallisen varoituksen. Tuomiokapituli kertoo olleensa päätöksessä yksimielinen.

– On valitettavaa, että asioita joudutaan ratkaisemaan tällä tavalla. Pappislupaus ja sitoutuminen kirkon järjestykseen ovat kuitenkin olennaisia velvoitteita. On meidän kaikkien yhteinen etu, että pidämme kiinni yhteisesti sovitusta ja antamistamme lupauksista, piispa Simo Peura toteaa tiedotteessa.

Aikaisemmin myös Oulun tuomiokapituli antoi homopareja vihkineelle papille kirjallisen varoituksen. Helsingin tuomiokapituli taas antoi vakavan moitteen sateenkaaripareja vihkineelle papille.