Kokkolan ruotsinkielisen lukion oppilaat vietiin katsomaan homoeroottista elokuvaa – tavoitteena suvaitsevaisuuden lisääminen

 

Armie Hammer (vas.) ja Timothée Chalamet esittävät päärooleja elokuvassa Call me by your name. (Sony Pictures Classics)

Kokkolan ruotsinkielisen lukion oppilaat vietiin koulupäivän aikana katsomaan homoeroottista elokuvaa Call me by your name. Svenska Yle haastatteli koulun oppilaita elokuvan herättämistä ajatuksista ja tunteista.

Eräs oppilas luonnehti Svenska Ylen haastattelussa Call me by your name -elokuvaa romanttiseksi draamaksi, joka loppua kohden tuntui enemmän pornoelokuvalta. Sama oppilas kertoi, että elokuvan sisältämät seksikohtaukset tuntuivat jotenkin epämiellyttäviltä. Poika kertoo kohtauksesta, jossa mies masturboi hedelmään ja toinen mies nuolee myöhemmin hedelmän. “Vaikka on 18-vuotias, se tuntuu epämiellyttävältä. Sellaisia asioita ei halua katsoa”, poika kertoo.

Elokuva kuvaa 17-vuotiaan pojan suhdetta 24-vuotiaaseen mieheen.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Useiden oppilaiden mielestä elokuvan ongelma ei ole se, että se kuvaa homoseksuaalista suhdetta, vaan että elokuvassa näytetään liikaa seksiä.

Elokuva jakoi mielipiteitä. Joidenkin oppilaiden mielestä elokuvan tarina oli kaunis.

Elokuvan esittämisen taustalla on opetushallituksen rahoittama Matkalle vuoteen 2030 -kehittämishanke, jonka aihepiirinä on tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Hankkeen elokuvat on valittu Koulukino-ohjelmistosta. 

Kokkolan ruotsinkielisen lukion rehtori Cecilia Hägglund-Nygård painottaa Svenska Ylen haastattelussa, että ajatuksena elokuvan esittämisessä on ollut lisätä ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Kun rehtorilta kysyttiin, että onko seksikohtauksien näyttäminen 16-18-vuotiaille koulupäivänä aikana ok, tämä vastasi: “Se on täysin ok, se kuuluu elämään-” Rehtori Hägglund-Nygårdin mukaan elokuva ei ollut liian eroottinen.

Kymmenkunta oppilasta päätti jättää elokuvan väliin.

Eräs oppilas kertoi, ettei hänellä ole mitään ongelmaa homoseksuaalisuuden kanssa, mutta hänen mielestään elokuva lähentelee pedofiliaa. Eräs toinen oppilas taas vetosi kristillisiin arvoihin ja totesi, että jos arvojensa vuoksi voi kieltäytyä kirkkokäynnistä, niin miksei uskonsa vuoksi voisi kieltäytyä homoeroottisen elokuvan katsomisesta.