Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Kirkon ympäristökasvatuspalkinto Partaharjun toimintakeskukselle

 

Partaharjun toimintakeskuksen päärakennus.

Partaharjun toimintakeskus ja sen pyhiinvaelluspolku ja esteetön luontopolku saivat Kirkkohallituksen vuoden 2016 ympäristökasvatuspalkinnon.

Partaharjun toimintakeskus Pieksämäellä on ollut vahvasti aloitteellinen esteettömien ulkoilumahdollisuuksien rakentamisessa. Pyörätuolikelpoisille ulkoilumahdollisuuksille on ollut pitkään tilausta. Esteettömän luontopolun syvimpänä tarkoituksena on tarjota kaikille mahdollisuus liikkua luonnossa itsenäisesti. Toimintakeskus palvelee erityisesti lähiseudun seurakuntia ja kuntia.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että ”luontopolkujen rakentaminen ja luontoretkien järjestäminen ovat tärkeä osa kristillistä ympäristökasvatustoimintaa. Partaharjun toimintakeskuksen ratkaisut toteuttavat oivallisesti kirkon saavutettavuusohjelman henkeä ja tavoitteita”. Palkinnon jakoi piispa Seppo Häkkinen Kirkon ympäristöpäivillä Mikkelissä 6.9.2016.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Esteetön luontopolku on toistaiseksi pisin laatuaan

Esteetön reitti on 1,8 kilometriä pitkä. Se on suunniteltu yhteistyössä Diak Pieksämäen kanssa ja toteutettu suurelta osin Pieksämäen kaupungin rahoituksella. Hankkeen koordinoinnissa ja koekäytössä on hyödynnetty Invalidiliiton asiantuntemusta. Esteetön polku valmistuu syksyn aikana.

Palkinnon perusteluissa nostetaan esille myös kesällä 2016 avattu Pieni pyhiinvaellus -polku. Yli puolentoista kilometrin pituinen pyhiinvaelluspolku pitää sisällään seitsemän rastia Pieksämäen Salvosjärven rannalla ja harjumaisemassa. Vaellus päättyy Ristikiven kirkkoon.

Kirkon ympäristökasvatuspalkinnon tarkoituksena on nostaa esiin innovatiivisia ja tuloksellisia ympäristökasvatustekoja ja -käytäntöjä kirkon kentässä. Tarkoituksena on myös motivoida ja kannustaa seurakuntia ja muita kirkollisia toimijoita aktiivisiksi ympäristökasvattajiksi.

Kirkkohallitus perusti palkinnon syksyllä 2014.