Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kirkon Ulkomaanavun varoja käytettiin väärin

 

Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanavun Kongon maatoimistossa havaittiin varojen väärinkäytös tammikuun alussa.

Epäilty työntekijä vapautettiin välittömästi työvelvoitteestaan, kun toimiston sisäinen valvonta havaitsi epäilyn väärinkäytöksestä. Tutkinnassa selvisi, että epäilyt olivat aihellisia. Väärinkäytökseen syyllistynyt työntekijä erotettiin. Työntekijä oli käyttänyt hankkeeseen tarkoitettuja varoja muihin tarkoituksiin 1615 euroa. Kokonaisbudjetti hankkeelle oli noin 94 500 euroa.

Kirkon Ulkoaanavulla on tiukka sisäinen valvonta

Kirkon Ulkomaanapu seuraa ohjelmiensa varainkäyttöä jatkuvasti, ja toimenpiteitä tiukennetaan entisestän tapahtuneen väärinkäytöksen takia. Kaikki väärinkäytösepäilyt selvitetään perinpohjaisesti. Ne ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia. Kansainvälisen työn johtajan Tomi Järvisen mukaan niitä ilmenee keskimäärin kaksi tai kolme vuodessa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Suhtaudumme vastaavanlaisiin tilanteisiin aina vakavasti. Haluamme olla avoimia ja tehdä pienestäkin väärinkäytöksestä julkisen tiedoteen. Tietysti haluamme, että rahat menevät mahdollisimman hyvin perille. Teemme paljon työtä hauraammissa valtioissa, kuten esimerkiksi juuri Kongossa, joissa ei välttämättä ole samanlaisia valvontajärjestelmiä kuin meillä Suomessa. Tapatuma kuitenkin osoittaa, että sisäinen kontrollimme toimii.

Kirkon Ulkomaanavulla on Kongon demokraattisessa tasavallassa humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön ohjelmia, jotka esimerkiksi auttavat naisia saamaan itsenäistä toimeentuloa.