Kirkon päättäjät valitaan sunnuntaina 18. marraskuuta

 

Jos seurakunta kuuluu seurakuntayhtymään, toimitetaan kahdet vaalit. Toisissa valitaan edustajat kirkkovaltuustoon ja toisissa edustajat seurakuntaneuvostoon. Kuva: Antero Harju/Kirkon kuvapankki

Seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on ylihuomenna. Ennakkoon ääniä annettiin monilla paikkakunnilla vaisusti edellisvaaleihin nähden.

Valtakunnallisissa seurakuntavaaleissa valitaan seurakuntapäättäjät nelivuotiskaudelle 2019-2022. Kaikkiaan luottamushenkilöitä valitaan yli 8000 noin 400 seurakuntaan. Varsinainen vaalipäivä on 18. marraskuuta.

Äänestyspaikat ja ehdokkaiden äänestysnumerot löytyvät seurakuntien verkkosivustoilta sekä valtakunnalliselta vaalisivustolta seurakuntavaalit.fi.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Seurakuntavaaleissa oli mahdollista äänestää ennakkoon 6.-10.11. Monilla paikkakunnilla – etenkin suuremmissa kaupungeissa ennakkoäänestys oli selvästi vähäisempää kuin neljä vuotta sitten. Pienemmissä seurakunnissa ja Porin seurakuntayhtymässä ennakkoäänestysaktiivisuus oli hieman edellisvaaleja vilkkaampaa.

Äänioikeutettuja ovat kaikki evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Heitä on yli kolme miljoonaa. Ensi kertaa seurakuntavaaleissa äänioikeutettuna on lähes 200 000 nuorta 16–19-vuotiasta äänestäjää. Heistä noin puolet on alle 18-vuotiaita.

Yhdet tai kahdet vaalit

Mikäli seurakunta on itsenäinen, toimitetaan vain yhdet vaalit, joilla valitaan edustajat kirkkovaltuustoon. Jos seurakunta on osa seurakuntayhtymään, toimitetaan kahdet vaalit. Toisissa vaaleissa valitaan edustajat seurakuntayhtymää johtavaan yhteiseen kirkkovaltuustoon ja toisissa vaaleissa taas edustajat oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon.

Edellisissä, vuoden 2014 vaaleissa äänestysprosentti oli 15,5. Silloin vaaleilla valittiin yli 8500 luottamushenkilöä yhteensä 412 seurakuntaan.