Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kirkon lähetysteologi huolissaan: Kirkon tuleville työntekijöille ei opeteta enää mitään lähetystyöstä

 

Kuvassa Jaakko Rusama Kirkon lähetyskumppanuusneuvotteluissa vuonna 2014. Kuva: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Luterilaisen kirkon työntekijät eivät ole enää vuosiin saaneet peruskoulutuksessaan lainkaan pakollista opetusta kirkon lähetystyöstä.

– Teologian maisterin, kanttorien ja Diakonia-ammattikorkeakoulun koulutukseen ei kuulu yhtään pakollista kurssia lähetysteologiasta, missiologiasta eikä lähetystyöstä, Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jaakko Rusama pahoittelee.

Hän puhui aiheesta tiistaina kirkon kansainvälisen työn arviointipäivässä Kirkkohallituksessa.

KRS Krito 10.-23.6.

– Pidin aika tiukan saarnan ja sanoin, että kirkon viralliset puheet ja käytännön päätökset ovat ristiriidassa. Kirkko nakertaa itse maata lähetystyön alta, Rusama kommentoi Seurakuntalaiselle.

Ristiriita tulee hänen mielestään esille esimerkiksi kirkon päätöksessä lakkauttaa Helsingin teologisen tiedekunnan missiologian yliopistonlehtorin tehtävän rahoitus.

– Rahoitus loppuu heinäkuussa. Tilalle tulee viideksi vuodeksi kaupunkiteologian yliopistonlehtorin tehtävä. Onko Suomen ev.lut. kirkko ihan oikeasti kiinnostunut siitä, että sen tulevilla työntekijöillä on tieto ja ymmärrys siitä, mitä kirkon olemukseen kuuluva missio tarkoittaa? Rusama haastoi.

Hänen mielestään kirkon lähetyksen toimijoiden on syytä pohtia, miten ne voisivat yhdessä vaikuttaa tilanteen korjaamiseen.

Kirkon tutkimuskeskuksen selvitykset osoittavat, että luterilaisessa kirkossa erityisesti nuorempi papisto suhtautuu välinpitämättömästi tai kielteisesti lähetystyöhön.

– Heiltä puuttuu tietoa, jonka tilalla on vanhoja ja virheellisiä käsityksiä, Jaakko Rusama sanoi.

 

Aiheet