Kirkon kanta samaa sukupuolta olevien vihkimiseen saatetaan tuomita syrjintänä

 

Uusi avioliittolaki sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot

Asiantuntijoiden mukaan sukupuolineutraali avioliittolaki saattaa tehdä kirkon nykyisestä vihkimiskäytännöstä lainopillisesti ristiriitaisen.

Ylen julkaisemassa artikkelissa kysyttiin perustuslain asiantuntijoilta, miten näillä näkymin vuonna 2017 voimaan tuleva laki samaa sukupuolta olevien avioliitosta tulee vaikuttamaan kirkon vihkimisoikeuteen. Uskonnonvapauslain perusteella Suomen evankelis-luterilainen kirkko saisi edelleen asettaa lisäehtoja avioliittoon vihkimiselle eli kieltäytyä samaa sukupuolta olevien vihkimisestä, mutta yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Erilaisia tulkintoja

Oikeustieteen akatemiaprofessori Kaarlo Tuori kertoo Ylelle, ettei syrjintäajatus ole täysin poissuljettu, mikäli laki astuu voimaan ja yksittäiset papit kieltäytyvät vihkimästä samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin kuitenkin huomauttaa lain velvoittavan eri tavalla pappia ja maistraatissa työskentelevää viranomaista.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

”Avioliittolaki erottaa siviilivihkimisen ja kirkollisen vihkimisen. Avioliittolain mukaan siviiliviranomainen on velvoitettu siihen, pappi sen sijaan saa toimittaa vihkimisen. Tämä sanamuoto ei ole sattumaa”, Scheinin täsmentää Ylen artikkelissa.

Lakien ristiriitaisuudesta on tehty erilaisia tulkintoja muun muassa siksi, että kirkko ei uskonnonvapauteen nojautumalla voisi kieltäytyä avioparin vihkimisestä esimerkiksi etnisen taustan tai ihonvärin perusteella. Ratkaisevaksi kysymykseksi muodostuukin, tulkitaanko kirkon kanta samaa sukupuolta olevien avioliittoon syrjiväksi vai ei.

Lähde: Yle
Kuva: www.flickr.com/yuji_in_paris