Kirkolliskokouksen kiivas keskustelu samaa sukupuolta olevien vihkimisestä huomioitiin Yhdysvalloissa saakka

 

Kirkolliskokouksen täysistunnossa toukokuussa. Kuva: Mari Turunen

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toukokuisessa kirkolliskokouksessa käytettiin 63 puheenvuoroa aiheesta. Muun muassa eurooppalainen Evangelical Focus ja yhdysvaltalainen The Christian Post uutisoivat kirkon käyvän ”sisäistä taistelua”.

Viime kirkolliskokouksessa käsiteltiin aloitetta, joka tähtää samaa sukupuolta olevien vihkimisen mahdollistamiseen kirkossa. Aloite kirvoitti kymmeniä puheenvuoroja puolesta ja vastaan. Viimeisenä kokouspäivänä 5.5. koettiin poikkeuksellinen tilanne, kun raamattuopettaja ja Uuden Tien päätoimittaja Leif Nummelan puhe keskeytettiin.

Edustaja Nummela vastusti aloitetta vetoamalla lapsivaikutuksiin. Hänen mukaansa kirkon ei pitäisi seurata sellaista yhteiskunnallista kehitystä, jossa lapset tarkoituksellisesti joutuvat eroon biologisista vanhemmistaan. Kirkolliskokouksen puheenjohtaja, arkkipiispa Kari Mäkinen keskeytti puheen kahdesti ja pyysi Nummelaa vaikenemaan lapsivaikutuksista, jottei kukaan salissa läsnä oleva kokisi itseään loukatuksi.

Dei Neliöb. 14.11.-4.12. MJa

Tapaus synnytti lukuisia kannanottoja sosiaalisessa mediassa. Moni piti sitä ennenkuulumattomana, sillä vastaavanlaista ei ole aiemmin tapahtunut kirkolliskokouksessa. Arkkipiispan toiminta katsottiin myös esimerkiksi kiristyneestä asenteesta niitä kohtaan, jotka vastustavat samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Sen jälkeen kun Uusi Tie kirjoitti kirkolliskokouksen tapahtumista, ne alkoivat kiinnostaa myös ulkomaiden medioissa. Muun muassa norjalainen kristillinen uutismedia Sambåndet kirjoitti aiheesta 10.5. Eurooppalainen Evanceligal Focus taas julkaisi 29.5. Uuden Tien kääntämän jutun, minkä seurauksena aiheeseen tarttui myös yhdysvaltalainen merkittävä kristillinen verkkolehti, The Christian Post 30.5.

Lehdissä kerrattiin samalla muiden Pohjoismaiden evankelis-luterilaisten kirkkojen tilannetta samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen suhteen. Jutuissa huomioitiin, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa kirkko ei ole vielä hyväksynyt kyseisten parien kirkollista vihkimistä, ja että se käy tällä hetkellä sisäistä taistelua asiasta. Arkkipiispa Kari Mäkisen todettiin myös esittäneen julkisen tukensa samaa sukupuolta olevien parien kirkollisille vihkimisille.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie