Terrori-iskun uhka on kohonnut Suomessa – kristillisiin joukkotapahtumiin kohdistuu lisääntynyt riski

 

Kuva: VJ/freeimages.com

Arvio terrori-iskun uhkasta on korkeampi kuin koskaan aiemmin. Esimerkkiksi ISIS-järjestön propagandassa mainitaan Suomi useasti nimeltä.

– Terrorin uhka on vakavampi kuin koskaan aikaisemmin. Sitä ovat nostaneet Suomen profiilin vahvistuminen radikaali-islamistisessa propagandassa, sekä kohdehenkilöiden vakavammat kytkökset terroristiseen toimintaan, Supon päällikkö Antti Pelttari kommentoi Ylelle.

Supo on ottanut käyttöön asteikon, jossa on neljä porrasta. Siinä uhkaa arvioidaan termeillä ”matala”, ”kohonnut”, ”korkea” tai ”erittäin korkea”. Tällä hetkellä Supo kuvailee iskun uhkaa Suomessa ”kohonneeksi”. Ennen vuotta 2015 terrorismin uhka-arvio oli Suomessa ”hyvin matala”. Vuonna 2015 arvio nostettiin ”matalaksi”

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Muutos on historiallinen. Aiemmin Suomen profiili oli neutraali ja tuntematon. Nyt Suomi esiintyy yhä useammin osana viholliskuvaa. Myös Suomeen kohdennetaan propagandaa, joskus myös suomen kielellä, kuvailee Suojelupoliisin erikoistutkija Pekka Hiltunen Ylen mukaan.

Supon mukaan suurin uhka on yksittäiset toimijat tai pienet ryhmät, joilla on todennäköisesti yhteyksiä radikaali-islamistisiin verkostoihin tai järjestöihin.Terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on noin 350. Kohdehenkilö ei ole välttämättä sama asia kuin mahdollinen iskun tekijä, vaan sillä voidaan tarkoittaa myös terroristisen järjestön tukijaa. Määrä on kasvanut rajusti viime vuosina.

Supon mukaan Suomessa on erilaisia uskonnollisia intressejä edustavia kohteita sekä kansainvälisiä tapahtumia, joihin uhka kohdistuu.

– Uhka-arvio liittyy viime aikojen tapahtumien perusteella yleisötilaisuuksiin, mutta myös muun muassa synagogat ovat kasvavien riskien kohde. Varsinaisesti en usko, että esimerkiksi kirkkoihin kohdistuvan erityistä uhkaa vaikkapa jumalanpalveluksissa. Sen sijaan esimerkiksi Jeesus-marssin tapaisiin joukkotapahtumiin voi kohdistua lisääntynyt riski, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kommentoi asiaa Seurakuntalaiselle.