Kirkkoherran ja työelämäprofessorin yhteinen radio-ohjelma käynnistyy – mukana myös Sauli Niinistö

 

Jarno Limnéll ja Heikki Arikka isännöivät uutta ohjelmasarjaa. Kuva: Ville Talola

Malmin kirkkoherra Heikki Arikka aloittaa oman ohjelmasarjan Yle radio yhdessä kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéllin kanssa. Kaksikko esittelee kesän aikana kymmenen teesiä selviytymisestä poikkeusolojen Suomessa.

Arikan ja Limnéllin kanssa selviytymisen rakennuspuita etsivät muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kirjailija Jari Tervo, psykoterapeutti Maaret Kallio, alivaltiosihteeri Päivi Nerg ja piispa Eero Huovinen.

Yle radio 1:ssä käynnistyy 27.5. klo 12.10 uusi keskustelusarja nimeltään Kymmenen teesiä selviytymisestä. Ohjelman vetäjät, Heikki Arikka ja Jarno Limnéll tekevät elämänsä ensimmäistä kertaa radiota, mutta vieraiksi he ovat saaneet maan kärkivaikuttajia.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Idea ohjelmaan lähti Jarnolta, jonka kanssa olemme tunteneet jo 30 vuotta. Olimme molemmat havahtuneet siihen, että keskusteluilmapiiri oli Suomessa kärjistynyt, puheet koventuneet ja kohtaamattomuus lisääntynyt. Jarno ehdotti, että tehtäisiin sarja, jossa keskusteltaisiin vaikeistakin teemoista rakentavalla otteella ja muotoiltaisiin kymmenen teesiä eli väittämää siitä, minkä varaan yhteistä hyvää voidaan yhteiskunnassamme rakentaa uudella vuosikymmenellä, Arikka kertoo.

Sitten löi koronakriisi päälle, ja sarja alkoi tuntua entistä ajankohtaisemmalta. Miten Suomi ja maailma voidaan nyt jälleenrakentaa? Miten käsittelemme yhteiskunnalliset ja sosiaaliset haasteet, joita koronaepidemian seuraukset ovat tuoneet elämäämme? Minkälaisiin arvoihin voimme tukeutua ja turvautua, kun elämän perusrakenteita koetellaan? Sarjaa päätettiin tarjota Yleen, joka kiinnostui siitä välittömästi.

 Rakentavasti eri mieltä

– Emme ole toimittajia, vaan ohjelmassa keskustelijoina. Vieras on toki pääosassa, me Jarnon kanssa mukana omina persooninamme, osittain ammattimmekin kautta, Arikka kertoo. Limnéll on Suomen tunnetuimpia turvallisuusasiantuntijoita, sotatieteiden tohtori ja VTM. Arikka taas on kirkkoherra, joka on palvellut sotilaspappina Libanonissa ja Afganistanissa. Hän on ollut myös aiemmin mukana valtakunnan puoluepolitiikassa.

Arikasta on tärkeää, että kirkko osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Kirkon pitäisi olla arvokeskustelussa vahvemmin mukana. Meillä on paljon petrattavaa siinä, että oppisimme kirkkona osallistumaan rakentavammin yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toisen ihmisen kuuntelu on taitolaji. Kuunteleminen viestii siitä, että kunnioittaa toista. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä. Mutta tekisi todella hyvää, jos oppisimme olemaan rakentavasti eri mieltä, Arikka miettii.

– Osa keskusteluista on jouduttu tekemään poikkeusolojen vuoksi etäyhteyksin, laadun siitä kuitenkaan kärsimättä. On ilahduttavaa, että vieraat ovat lähteneet tähän niin auliisti mukaan. Se kertoo siitä, että sarjassa puhutaan isoista, oikeista ja tärkeistä teemoista, sanoo sarjan tuottaja Ville Talola.

Yle radio 1: Kymmenen teesiä selviytymisestä, keskiviikkoisin klo 12.10, alk. 27.5.