Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Kirkkoherra Hannu Ronimus seurakunnan läsnäolosta Mall of Triplassa: ”Haluamme olla näkyvissä ja käytettävissä”

 

Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimus. Kuva: Hannele Leivo

Töölön seurakunnan uusi monitoimitila Fokus avautuu torstaina 17.10. uuteen kauppakeskus Mall of Triplaan Helsingin Pasilassa.

Töölön seurakunnan panostus on valtakunnallisestikin merkittävä hanke, sillä uusi, lähes 500 neliömetrin, monitoimitila tulee palvelemaan paitsi alueen seurakuntalaisia, myös kaikkia Triplassa liikkujia.

Töölön seurakunnan visiona on rakentaa Fokuksen myötä seurakuntaan uutta toimintakulttuuria ja tarjota yleisölle eri ikäiset huomioivaa monipuolista toimintaa.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Jo Mall of Triplassa oleminen on viesti itsessään. Emme halua piiloutua vaan haluamme olla näkyvillä ja käytettävissä, Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimus linjaa.

Ronimus muistuttaa, että ihminen on jakamaton kokonaisuus.

– Me olemme fyysisiä, sosiaalisia, tuntevia ja uskovia – jos Mall of Triplan toimijat onnistuvat palvelemaan ihmistä tällä tavalla kokonaisvaltaisesti, olemme luomassa jotain sellaista, mikä tekee kauppakeskuksesta merkityskeskuksen, Ronimus toteaa.

Fokuksen toiminnan suunnitteluun perustettiin vuoden 2018 lopulla moniammatillinen suunnittelutiimi, jonka vetäjäksi lähti Töölön seurakunnan kappalainen Auvo Naukkarinen.

Naukkarisen kunnianhimoisena tavoitteena on synnyttää Fokukseen kaikille avoin keskusteluareena, jossa asiantuntijoiden myötävaikutuksella rakennetaan keskustelukulttuuria kirkon paikasta ja tehtävästä maailmassa. Silloin keskusteltaisiin juuri niistä teemoista, jotka ihmisille tässä ajassa ovat tärkeitä.

– Kirkko on tähän päivään asti osannut vastata hyvin ihmisen olemassaoloon liittyviin kysymyksiin, jotka esitettiin reformaation aikakaudella, 1500-luvulla. Nykyaika ja kiihtyvällä vauhdilla muuttuva maailma synnyttävät kuitenkin uusia kysymyksiä, joiden kanssa menneiden aikojen ihmiset eivät vielä joutuneet painimaan, Naukkarinen pohtii.

– Tänä päivänä meitä askarruttavat kysymykset kuten “kuka minä olen”, “missä minä olen”, “mikä maailmassa mättää” ja “kuinka rikki mennyt maailma korjataan”. Kirkko haastetaan vastaamaan näihin kysymyksiin. Meidän tulee astua esiin ja ottaa nämä uudet kysymykset rohkeasti käsittelyyn, Naukkarinen toteaa.

Toiminnan keskiössä lapset, nuoret ja perheet

Fokuksen palveluissa otetaan erityisesti huomioon lapset ja perheet. Fokuksessa tulee työskentelemään vakituisesti kaksi koulutettua perheneuvojaa, jotka auttavat elämän ja parisuhteen solmuissa. Lisäksi varhaisnuorille on tarjolla iltapäivätoimintaa.

Fokuksessa on myös kaikille avointa kahvio- ja olohuonetoimintaa sekä musiikkia. Myös kirkolliset juhla-ajat huomioidaan yhteisöllisinä tapahtumina. Fokuksen iso sali mahdollistaa kirkollisia toimituksia, kuten kaste- ja vihkitilaisuuksia ja Fokukseen on suunnitteilla myös kaivattu iltahartaustilaisuus. Säännönmukaista jumalanpalvelustoimintaa tilaan ei ole suunnitteilla, vaan jumalanpalvelukset pidetään toistaiseksi Töölön seurakunnan muissa toimipisteissä.

Fokukseen vakiintuvia palveluita ja toimintoja on tarkoitus kehittää syksyn ja talven aikana kerättävän käyttäjädatan sekä aidon kävijäkokemuksen ja tarpeen pohjalta edelleen.

Töölön seurakunnan monitoimitila Fokus avautuu Mall of Triplan 5. kerrokseen torstaina 17.10. kello 9. Tila on avoinna lokakuussa päivittäin klo 9–21.

Uuden seurakuntatilan suunnittelu sai alkunsa 2010-luvun alussa, kun Helsingin kaupunginvaltuusto teki päätöksen Keski- ja Pohjois-Pasilan rakentamisesta ja silloinen Meilahden seurakunta ryhtyi pohtimaan uuden Pasilan kappelin rakennuttamista. Erillisestä kappelihankkeesta luovuttiin, kun havaittiin, että siirtymällä kauppakeskukseen seurakunta voisi olla paljon paremmin läsnä Mall of Triplassa liikkuville ihmisille.

Kirkko Helsingissä