Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kirkko2020 -seminaari Tampereella keräsi satakunta nuorta pohtimaan kirkon tulevaisuutta

 

Nuoret toivat lauantaina äänensä kuuluviin. Kuva: Emilia Mänttäri

Tampereella järjestetyssä Kirkko 2020 -tulevaisuusseminaarissa nuorille tärkeitä teemoja olivat kirkon arvot ja paremmat vaikuttamismahdollisuudet

Lauantaina 16.5. Tampereella järjestettiin nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko2020, joka kokosi vajaa sata 16-17-vuotiasta seurakuntanuorta pohtimaan ja keskustelemaan aiheista joissa kirkon tulisi kuulla paremmin nuoria. Kirkko2020 seminaariin osallistujia oli 40 eri seurakunnasta.

Tänä vuonna kuuden erilaisen työryhmän aiheina olivat mm. kirkon arvot nyt ja tulevaisuudessa, kirkon näkyminen mediassa sekä nuorten vaikuttamismahdollisuudet seurakunnissa ja kirkossa.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

”Kun asuu pienemmällä paikkakunnalla ja tuntuu, että kaikki ajattelevat samalla tavalla, tuntui hyvältä tulla tänne ja huomata, ettei ole yksin omien ajatuksiensa kanssa, ” toteaa tapahtuman juontaja Marianne Haataja.

Nuorten mielestä kirkon tärkeimmät arvot ovat lähimmäisenrakkaus ja kultainen sääntö. Kirkon edustajien tulisi näkyä enemmän julkisuudessa ja puhua arvoista, että nuoren uskaltaisivat lähteä rohkeammin mukaan. ”Ihmisläheinen toiminta madaltaa kynnystä tulla mukaan kirkon toimintaan,” nuoret kommentoivat. Ihmisten yleinen käsitys kirkosta on nuorten mukaan konservatiivinen, ja käännyttämiseen pyrkivä. Nuoret haluaisivat rikkoa syntyneitä stereotypioita.

Vaikuttamista kirkon sisällä ja ulkopuolella

Seminaarissa kävi ilmi, että nuorten mielestä kirkko näkyy kyllä uutisissa, mutta media korostaa kielteisiä asioita. ”Kirkko antaa viestin, että kaikki ovat toimintaan tervetulleita, muttei silti pysty tavoittamaan uusia ihmisiä esimerkiksi sosiaalisen median kautta,” sanovat Aino ja Ida Olarin seurakunnasta Espoosta. Papin pyynnöstä mukaan lähteneet tytöt kertovat, että vaikuttaminen kiinnostaa. ”On kiva tavata uusia ihmisiä ja saada tietää, mitä muualla Suomessa tapahtuu.”

Seminaarin lopuksi valittiin nuorten edustajat Nuorten aikuisten vaikuttajaryhmä NAVI:in. NAVI on kaikille alle 30-vuotiaille kirkossa vaikuttamisesta kiinnostuneille suunnattu ryhmä, joka alkaa suunnitella vuoden 2016 tulevaisuusseminaaria.

Kirkolliskokouksen edustajista mukana seminaarissa olivat Katri Korolainen, Janne Kaisanlahti ja Sami Ojala. Lisäksi Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen oli lausumassa alkusanat ja kommentoimassa nuorten ideoita.