Kirkko torppasi Mårtensonin messun

 

Lasse Mårtenson arvioi uutta musiikkia Radio Dein Raatihuone-ohjelmassa lauantaina.

KUUNTELE KLIPPI. Tänä syksynä 80 vuotta täyttänyt Lasse Mårtenson muistelee edelleen suurella lämmöllä televisioon tehtyä Voisiko sen sanoa toisinkin –gospelmessua.

Televisiossa esitetty ja levynä julkaistu messu ei ollut 1960-luvun evankelis-luterilaisessa kirkossa mikään läpihuutojuttu. Kirkko ei halunnut Mårtensonia kirkkokiertueelle radikaalin messun kanssa.

Voisiko sen sanoa toisin -messu syntyi, kun jazzmuusikko ja Levyraati-ohjelman alullepanija Jaakko Jahnukainen sai ajatuksen tehdä radikaalin messun, jossa musiikki toteutettaisiin populaarilla tavalla. Mårtenson päätyi messun säveltäjäksi. Sanoittajaksi pyydettiin Sauvo Puhtilaa.

Lopputulos nähtiin televisiossa vuonna 1966. Myöhemmin messusta julkaistiin suosittu äänite. Solisteina levyllä ovat Lasse Mårtensonin lisäksi muun muassa Pepe Willberg, Heli Keinonen ja Ritva Mustonen.

Mårtenson paljastaa Radio Dein Raatihuone-ohjelmassa, että hänen toiveenaan oli lähteä kiertämään gospelmessun kanssa Suomen kirkkoja. Suunnitelma tyssäsi kirkon näyttäessä Mårtensonille punaista valoa.

Lasse Mårtenson on vieraana Radio Dein Raatihuone-ohjelmassa lauantaina 25.10. klo 11-12 rokkipappi Tarvo Laakson kanssa. Uusinta maanantaina 27.11. klo 9-10 ja klo 13-14.

Laase Mårtensonin Jumalan Karitsa -virsisovitus (YouTube).

Kuuntele minkälaisena Mårtenson muistaa messun toteuttamisen ja siihen liittyvän ilmapiirin liki 50 vuotta myöhemmin [toimittaja Ariel Neulanimi, 3min]:

 
Radio Dei Radiot_fi