Nykypappien uskonpuute häiritsee professori Laura Kolbea

 

Teemu Laajasalo lainasi Laura Kolbea Helsingin kirjamessuilta Radio Dein studioon puhumaan kirkosta ja uskosta.

Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe kaipaa kirkolta lisää uskonvarmuutta. Kolben mukaan kirkko alkaa puhutella kansakuntaa uudelleen vasta, kun papeissa ja seurakunnissa syttyy uudelleen viime vuosisadalla suomalaisille tutuksi tullut uskonpalo.
– Minua häiritsee kirkossa tunne, että papit jotka puhuvat, eivät oikeasti usko, sanoo tietokirjailija ja historioitsija Laura Kolbe.

Kolbe avasi tuntojaan kirkosta Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalon juontamassa Laajasalo-keskusteluohjelmassa perjantaina. Radio Dein talk show´ssa vieraillut historioitsija ja tietokirjailija kertoi kuuluvansa sukupolveen, ”jonka kittinä toimi kirkkokritiikki”.

Kolbe tunnusti nauraneensa 1960- ja 1970-luvuilla ”hupsuille kirkkoherroille”, mutta samaan aikaa kristittyjen silloinen palo kristinuskon missiota kohtaan puhutteli. Sittemmin Kolbe sanoo oppineensa arvostamaan luterilaista uskonperintöä ja kulttuuria siinä määrin, että on nykyään mukana kirkon luottamustehtävissä seurakuntaneuvoston jäsenenä.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Laura Kolbe kertoi Teemu Laajasalolle surevansa sitä, että kirkon ja seurakuntien väeltä tuntuu puuttuvan sisäinen palo.

– Elämyksellisyyttä ja jonkinlaista uskonvarmuutta kaipaisin kirkonväeltä. Itseäni on askarruttanut pitkään, kuinka paljon papit oikeasti ovat uskovia – siis kuinka paljon uskon viesti, joka ei ole rationaalista eikä ajateltavissa olevaa – tulee sydämestä.

Laura Kolben ja Teemu Laajasalon keskustelu lähetetään uusintana Radio Deissä tiistaina 28.10. klo 19-20. Ohjelma kuunneltavissa myös Laajasalo-talk show´n nettiarkistossa.

Kuuntele, mitä Laura Kolbe kertoi Radio Dein Laajasalo-ohjelmassa odottavansa kirkolta [2 min, juontajana Teemu Laajasalo]:

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)