Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kirkko tarvitsee vapaaehtoisia

 

Lakeuden risti. Kuva: Wikipedia commons

Lakeuden Ristissä päivystävät eläkeläiset viihtyvät työssään usein monien vuosien ajan.

Seinäjoen seurakunta on saanu jo vuodesta 1990 apua Lakeuden Ristiksi kutsutun kirkon ylläpitoon noin sadalta paikalliselta eläkeläiseltä, joita päivystää kirkolla vuorotellen ympäri vuoden.

– Päivystäjällä on oma pöytä kahvinkeittovälineineen kirkon eteisessä, mistä vierailijat voivat ottaa elektronisen opaslaitteen ja esitteitä, sanoo suntio ja päivystäjävastaava Maarit Ilonen.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

 – Päivystäjän ainoa tehtävä on sytyttää alttarille yksi kynttilä, joka kertoo päivystäjän olevan paikalla, oppaina päivystäjät eivät toimi”.

Tämänhetkiset päivystäjät ovat kaikki eläkeläisiä.

– Suurin osa on 70-80 -vuotiaita, yli 90-vuotiaitakin löytyy. Vanhukset ovat innostuneita työstään, eikä koskaan ole ollut vaikeaa löytää uusia vapaaehtoisia vanhojen tilalle. Osa tietenkin lopettaa nämä hommat harrastusten takia. Eläkeläiset kun tuppaavat nykyään harrastamaan kaikenlaista, Ilonen toteaa.

Kirkko on Ilolan mukaan paikka hiljentymistä varten, siksi päivystäjän tärkein tehtävä on vain olla läsnä. Kesäisin kirkossa ramppaa turisteja ja vierailijaryhmiä tuhkatiheään, mutta viime kesänä oppaat korvattiin opaslaitteilla.

– Jos on isompi ryhmä tulossa käymään, yksi viidestä vahtimestarista toimii oppaana, Ilonen kertoo.

Tarvitseeko kirkko vapaaehtoisia?

– Ehdottomasti! Tänäänkin työvuorolistoja katsoessani mietin, että mitä tästä oikein tulisi ilman vapaaehtoisia. Pelkästään kolehdinkantajia tarvitaan joka sunnuntai kolmesta seitsemään. Olen kiitollinen kaikille, jotka tekevät täällä vapaaehtoistyötä, varsinkin niille, jotka ovat olleet mukana alusta asti!