Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

Kilpailu kristillisen kirjan lukijoista entistä kovempaa

 

Kristillisten kustantajien valikoima kiinnosti yleisöä Helsingin kirjamessuilla.

Kilpailu kristillisen kirjan markkinoilla kovenee. Kirjakaupoissa kristilliset kirjat asetetaan erikois- ja tietokirjojen osastoille, jonne on tarjolla aiempaa enemmän myös yleiskustantajien teoksia.

Kirjapajan teologisten ja hengellisten kirjojen kustannuspäällikkö Päivi Karri sanoo kristillisen kirjan myynnin säilyttäneen asemansa viime vuosina melko hyvin, mutta kirjakaupoissa kristillinen kirja on aiempaa ahtaammalla.

– Kirjakaupoille tarjottavien nimikemäärien kasvaessa kristilliset kustantajat joutuvat kamppailemaan yhä kovempaa kirjakauppojen tilasta yleiskustantajien kanssa. Meilläkin kirjakauppasektorin myynti laski viime vuonna. Sen sijaan seurakuntakentällä myynti on pysynyt vahvana.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

Karri on pannut merkille, että yhä useampi yleiskustantaja on ottanut valikoimaansa uskonnollisiin aiheisiin liittyviä tietokirjoja. Osittain ilmiö voi johtua siitä, että kristillisten kustantajien tuotanto on supistunut. Kustantajista muun muassa Karas-Sana ja Kustannus Oy Arkki ovat ajaneet kirjatuotantonsa alas.

Kirjapaja on Suomen suurin kristillisen kirjan kustantaja. Teologisen ja hengellisen kirjallisuuden puolelta yhtiö julkaisee tänä vuonna kuutisenkymmentä uutuuskirjaa.

Kristillisen kirjan markkina elää

Kristillisistä kustantajista Perussanoma aikoo kuluvana vuonna kaksinkertaistaa kirjatuotantonsa. Se tarkoittaa  40-50 uutuusnimikkeen julkaisemista. Taustalla on yhtiön halu monipuolistaa tuotantoaan.

– Olemme reagoineet kirjamarkkinoiden tilanteeseen, sanoo Perussanoman kustannuspäällikkö Tom Holmén.

– Suomen markkinoilla toimii nykyisin vähemmän kristillisiä kustantajia kuin aikaisemmin, minkä vuoksi Perussanoma katsoo nykyisiltä toimijoita edellytettävän aiempaa laajempaa tuotevalikoimaa, Holmén perustelee.

Holmén sanoo Perussanoman säilyttävän raamattukirjallisuuteen keskittyvän profiilinsa, mutta tuovan sen rinnalle muun muassa lapsille ja rippikoululaisille suunnattuja kirjoja. Myös elämäntaitoon, sielunhoitoon ja ihmissuhteisiin liittyvien kirjojen tuotanto lisääntyy.

Suomessa vietetään tällä viikolla Kristillisen kirjan viikkoa. Viikon suojelijana toimii Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri, isä Heikki Huttunen.