Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Kuka saa käyttää Allahin nimeä?

 

Malesiassa on kytenyt pitkään kiista Allah-sanan käytöstä. Vuonna 2007 maan sisäministeriö kielsi katolista sanomalehteä käyttämästä Jumalasta sanaa Allah ja myöhemmin valtio takavarikoi 15 000 malaijinkielistä Raamattua Allah-sanan ”väärinkäytön” vuoksi.

Joulukuun lopussa 2009 malesialainen oikeusistuin kuitenkin päätti, että Allah-sanan käyttökielto kumotaan. Päätös sai muslimit raivostumaan. Kiukku johti polttopullohyökkäyksiin kristittyjen kirkkoja vastaan.

Malesialainen oppositiopoliitikko Anwar Ibrahim kirjoitti omista näkemyksistään Wall Street Journalissa otsikolla ”Muslimeilla ei ole yksinoikeutta Allahiin”.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Kiista vaikuttaa raamatunkäännös- ja -levitystyöhön maassa, jossa malaijin kieli on virallinen virasto- ja koulukieli. Raamattua alettiin kääntää Indonesiassa malaijin kielelle jo vuonna 1629 ja Malesiassa vuonna 1912.

Allah on lainasana arabian kielestä ja vastaa Vanhan testamentin sanoja El, Elohim ja Eloah. Arabiankieliset kristityt ovat rukoilleet Allahia jo ennen islamin syntyä.

Allah-sanaa käytetään kaikissa arabiankielisissä Raamatuissa ja kristityt Malesiassa ja Indonesiassa ovat käyttäneet sitä vuodesta 1629 nykypäivään asti. (Suomen Vapaakirkon lähetys)

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024