Kiirastorstai pääsiäisen suosituin kirkossakäyntipäivä

 

Pääsiäisen suosituimpana kirkossakäyntipäivänä pysyy vuodesta toiseen kiirastorstai. Kirkkovuoden kaikista juhlapyhistä kiirastorstai on neljänneksi suosituin ajankohta suunnata kohti kirkkoa.

Kiirastorstaina messu noudattaa useimmissa seurakunnissa samaa kaavaa. Kirkon kuoriin sytytetään messun alussa 12 apostolin kynttilät ja niiden keskelle yksi isompi Kristus-kynttilä. Aterian päätyttyä ennen kiitosrukousta jumalanpalveluksessa avustava sammuttaa yhden apostolien kynttilöistä ja lausuu: ”Juudas, joka kavalsi Jeesuksen, poistui pimeään yöhön kesken aterian. Me sammutamme nyt Juudaksen kynttilän.”

Kiitosrukouksen jälkeen sammutetaan muidenkin opetuslasten kynttilät ja sanotaan: ”Kun Jeesus oli vangittu, kaikki opetuslapset pakenivat ja jättivät hänet yksin. Me sammutamme myös muiden opetuslasten kynttilät.”

Kun kynttilät on sammutettu, luetaan psalmi 22, jonka jälkeen seurakunta laulaa usein virren 77 ilman urkujen säestystä. Psalmin ja virren aikana alttarikynttilät sammutetaan, alttari riisutaan ja sammutetut kynttilät palamaan jäänyttä Kristus-kynttilää lukuun ottamatta kannetaan sakaristoon. Jos alttarilla on krusifiksi, se jätetään paikoilleen. Alttari puetaan mustaan. Jumalanpalveluksen päätöskelloja ei soiteta.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Kiirastorstain kirkossa kävi 106 400 ihmistä vuonna 2011, jolloin juhlapyhien kävijämäärät viimeksi tilastoitiin kaikkien Suomen seurakuntien osalta. Palmusunnuntai on toiseksi suosituin pääsiäisajan jumalanpalvelus. Vuonna 2011 siihen osallistui 67 500 kävijää.

Vuonna 2011 ensimmäisen pääsiäispäivän jumalanpalveluksessa kävi 64 100 ihmistä ja pitkäperjantain jumalanpalveluksessa 51 800 ihmistä.  Toisena pääsiäispäivänä kirkossa kävi 33 500 ihmistä.

Lähde: Kirkon tiedotuskeskus.

 
Artikkelibanneri perussanoma